fbpx

Zašto je jonizator vazduha važan? Sve što treba da znate o ovim uređajima u 2023.

Zašto je jonizator vazduha važan? Sve što treba da znate o ovim uređajima u 2023. 2

Ako želite da unapredite kvalitet vazduha u prostoru u kojem provodite veći deo vremena, verovatno ste razmišljali o kupovini prečišćivača vazduha za svoj dom. Prečišćivač vazduha je veoma efikasan u smanjenju i eliminaciji uobičajenih zagađivača kao što su PM čestice, polen i prašina. Međutim, možda niste znali da postoji i druga opcija na tržištu – jonizator vazduha, koji takođe pozitivno utiče na poboljšanje kvaliteta vazduha. Iako funkcioniše drugačije od tradicionalnog prečišćivača sa HEPA filterom, da li su jonizatori vazduha bolje rešenje? Zapravo, postoji nekoliko kontroverzi, i u daljem tekstu ćemo objasniti sve što treba da znate o jonizatoru vazduha pre nego što se odlučite za kupovinu.

Šta je jonizator vazduha?

Jonizator vazduha, poznat i kao jonski prečišćivač vazduha ili generator negativnih jona, funkcioniše tako što oslobađa negativno naelektrisane jone u prostoru oko nas. Ti joni se vezuju za štetne čestice koje su pozitivno naelektrisane, kao što su PM 2.5, PM 10, PM 1 čestice, različiti alergeni (polen, prašina, spore buđi, dlake, perut itd.) i mikroorganizmi (grinje, bakterije i virusi).

Zašto je jonizator vazduha važan? Sve što treba da znate o ovim uređajima u 2023. 3

Jonizator vazduha – Vrste jonizatora i kako funkcionišu

Kada je u pitanju prečišćavanje vazduha u vašem domu, postoje dve glavne vrste jonizatora koji mogu biti od pomoći. Za razliku od običnih prečišćivača vazduha koji koriste ventilator za filtriranje vazduha, jonizatori vazduha emituju oblak negativnih jona.

Elektrostatički jonizatori vazduha Jonski generatori negativnih jona

Postoje dve uobičajene vrste jonizatora:

 1. Elektrostatički jonizatori vazduha: Prodaju se obično kao samostalni uređaji i raspršuju jone putem koronskog pražnjenja. Negativni joni se vežu za čestice u vazduhu i privlače se na suprotno naelektrisane ploče koje se redovno čiste. Ovi jonizatori su pristupačniji i manjih dimenzija.
 2. Generatori negativnih jona: Ovi jonizatori su fleksibilniji jer se mogu naći kao samostalni uređaji, ali često mogu biti i deo uobičajenih prečišćivača vazduha. Oni proizvode negativne jone bez upotrebe sabirnih ploča, što znači da ne zahtevaju posebno čišćenje. Ova vrsta jonizatora može biti prenosiva, jednostavna za korišćenje i ne zahteva dodatna ulaganja.

Generatori negativnih jona su prilagodljiviji potrebama korisnika iz više razloga:

 • mogu se naći kao samostalni uređaji, ali često mogu biti i dodatna karakteristika u okviru regularnih prečišćivača vazduha;
 • jednostavni su i laki za korišćenje;
 • mogu se pronaći i u personalnim i u sobnim varijantama;
 • prenosivi su i
 • tehnologije pomoću kojih funkcionišu su jednostavne za razumevanje i ne zahtevaju dodatna ulaganja!

Postoje dve vrste generatora negativnih jona:

 1. Generatori sa Karbonskim (Grafitnim) Četkicama: Ovi jonizatori vazduha koriste karbonske četkice za oslobađanje negativnih jona u vazduhu. Kada se ti joni vežu za pozitivno naelektrisane zagađivače u vazduhu, čestice postaju preteške da bi lebdile i padaju na najbližu površinu. Jedna od prednosti ovog tipa generatora je što ne zahteva sabirnu ploču, što znači da ne morate gubiti dodatno vreme na njenom čišćenju. Umesto toga, redovno održavanje higijene prostora će biti dovoljno za čišćenje tih čestica.
 2. Generatori Bez Karbonskih Četkica: Ova druga vrsta jonizatora takođe oslobađa negativne jone u vazduhu, ali bez upotrebe karbonskih četkica. Ovi generatori takođe omogućavaju da se zagađivači vežu za negativne jone, koji potom padaju na površine u vašem domu. I ovde je redovno održavanje prostora ključno za čišćenje tih čestica i poboljšanje kvaliteta vazduha.

Važno je da shvatite kako ovi generatori negativnih jona deluju. Kada se negativni joni vežu za zagađivače, oni povećavaju masu ovih čestica, što ih čini preteškim da bi ostali u vazduhu. Kao rezultat toga, čestice se talože na površinama u vašem domu, poput kreveta, kauča, zidova, patosa i tepiha. Međutim, redovnim čišćenjem ovih površina možete lako ukloniti zagađivače i osigurati čistiji vazduh u prostoru.

Prilikom kupovine jonizatora vazduha, birajte najkvalitetnije i najsnažnije modele koji će osloboditi veliku količinu negativno naelektrisanih jona. To će vam omogućiti da uživate u čistijem i svežijem vazduhu u vašem domu, što može doprineti vašem boljem zdravlju i blagostanju.

Da li jonizatori vazduha generišu ozon?

Zašto je jonizator vazduha važan? Sve što treba da znate o ovim uređajima u 2023. 4

Krajem 90-ih godina, ozonizatori su bili izuzetno popularni, a njihove benefite često smo mogli videti na televiziji.

No, vremenom se situacija promenila…

Jedan istražni izveštaj objavljen u časopisu Consumer Reports otkrio je ozbiljne štetnosti ozonizatora, što je dovelo do smanjenja potražnje za ovim uređajima! Ispostavilo se da ovi uređaji kao nusprodukt stvaraju opasan ozon koji može biti štetan po zdravlje.

Ozon je prirodno prisutan u atmosferi i služi kao zaštitni sloj od UV zraka. Međutim, kada se formira bliže tlu, može predstavljati ozbiljnu opasnost po zdravlje ljudi. Udisanje ozona može izazvati razne respiratorne probleme, iritacije disajnih puteva i glavobolje. On takođe doprinosi smogu koji zagađuje mnoge velike gradove.

Prema standardu (CARB), maksimalna koncentracija ozona u zatvorenom prostoru ne sme prelaziti 0.05 ppm-a. Međutim, neki jonizatori vazduha, tokom svog rada, generišu ozon kao nusproizvod, čime ugrožavaju zdravlje ljudi i okoline.

Kada razmišljate o kupovini jonizatora ili prečišćivača vazduha, obavezno istražite kako oni funkcionišu. Mnogi proizvođači možda neće jasno upozoriti kupce o potencijalnim rizicima povezanim sa ozonom.

Važno je biti informisan pre nego što donesete odluku o nabavci jonizatora vazduha kako biste zaštitili svoje zdravlje i okolinu. Pripazite na ozonizatore i potražite sertifikovane uređaje koji ne ispuštaju ozon, a istovremeno će vam pomoći da unapredite kvalitet vazduha u svom domu.

Koliko su jonizatori vazduha efikasni?

jonizatori vazduha

Efikasnost jonizatora vazduha zavisi od tipa uređaja koji posedujete. Aparati sa sabirnim pločama su daleko efikasniji u poređenju sa onima bez ploče, jer imaju sposobnost da privlače i zadržavaju zagađivače.

Međutim, ako vaš uređaj nema ploču za sakupljanje, efikasnost zavisi isključivo od vaših postupaka.

Ukoliko neredovno čistite kuću ili prostor oko jonizatora, možda nećete primetiti značajne promene, jer čim skočite na svoju fotelju ili krevet, zagađivači će se ponovo podići u vazduh!

Kupujete jonizator vazduha? Evo šta treba da znate pre kupovine

jonizator vazduha cena jonizatori vazduha iskustva

Ako ste odlučili da poboljšate kvalitet vazduha u svom domu, jonizator vazduha može biti odličan izbor. Međutim, pre nego što se upustite u kupovinu, postoje neke važne stvari koje treba imati na umu.

Savremeni proizvođači jonizatora intenzivno rade na smanjenju emisije ozona, što znači da sada postoje modeli koji ne proizvode ozon u velikim količinama. Obratite pažnju na opise proizvoda i izbegavajte one koji ne navode koncentraciju ozona, jer to može ukazivati na skrivanje informacija od strane proizvođača.

Preporučuje se da birate jonizatore vazduha sa sertifikatom i svojstvom jonizacije, jer ovi uređaji obezbeđuju minimalnu emisiju ozona, što je od suštinskog značaja za vaše zdravlje.

Odluka o kupovini jonizatora vazduha treba biti dobro informisana i pažljivo promišljena. Pronađite model koji je sertifikovan i garantuje bezbednost po pitanju emisije ozona, kako biste uživali u čistijem i svežijem vazduhu u svom domu.

Da li treba da investirate u jonizator vazduha?

Zašto je jonizator vazduha važan? Sve što treba da znate o ovim uređajima u 2023. 5

Pitanje je koje ostaje na vama. Međutim, postoje određeni rizici i razlike koje treba uzeti u obzir, zbog čega ne bismo svima preporučili ove uređaje.

Prvo, treba napomenuti da postoji mogućnost da jonizatori oslobađaju ozon u prostoriji, što može biti štetno za zdravlje. Takođe, njihova efikasnost u filtriranju vazduha nije toliko visoka u poređenju sa prečišćivačima koji koriste filtere.

Ako izaberete jonizator koji ne poseduje pločicu za sakupljanje prašine, suočićete se s problemom prašnjavih površina koje zahtevaju dodatno čišćenje.

Iako proizvođači često preporučuju jonizatore osobama koje boluju od astme, stručnjaci imaju drugačije mišljenje. Zbog proizvodnje ozona, postoji veća verovatnoća da će ovaj uređaj izazvati iritaciju, simptome ili napade, nego da će rešiti problem zagađenog vazduha.

Umesto čistog jonizatora, možete razmisliti o prečišćivačima vazduha koji sadrže ugrađeni jonizator. Ovi uređaji obično ne proizvode značajne količine ozona. Ipak, važno je napomenuti da njihova jonizujuća funkcija nije toliko efikasna kao kod samostalnih jonizatora vazduha. Ponekad se ove karakteristike dodaju prečišćivačima samo kako bi opravdali višu cenu.

Najtraženiji jonizatori vazduha na tržištu Srbije u 2023.

U 2023. godini, poseban jonizator vazduha je očarao tržište u Srbiji pružajući svež i zdrav prostor za život. Ovaj inovativni uređaj koriste naprednu tehnologiju kako bi efikasno eliminisao štetne čestice i nečistoće iz vazduha, pružajući čist i osvežavajući ambijent.

Iskoristite i vi prednosti jonizatora vazduha i udahnite kvalitet vazduha koji zaslužujete. Pridružite se trendu čistijeg vazduha u Srbiji i osigurajte svežinu i bezbednost za sebe i svoje bližnje uz ove izvanredne uređaje. Spremite se da se oslobodite zagađenja i uživate u čistijem vazduhu sa najtraženijim jonizatorima vazduha na tržištu Srbije u 2023. godini!

Zepter Therapy Air iOn: Vaš lični čuvar svežeg vazduha!

Zašto je jonizator vazduha važan? Sve što treba da znate o ovim uređajima u 2023. 6

U današnje vreme, potreba za čistim i zdravim vazduhom postaje sve veća, a rešenje za taj izazov krije se u Zepter Therapy Air iOn uređaju. Ovaj multifunkcionalni model je trenutno jedan od najtraženijih i najinteresantnijih uređaja na tržištu Srbije.

Glavna funkcija Zepter Therapy Air iOn je prečišćavanje vazduha, ali to nije sve! Ugrađeni jonizator vazduha dodatno pojačava njegovu moć i čini ga pravim čarobnjakom za tretiranje vazduha.

U turbo režimu rada, ovaj uređaj proizvodi čak 1.236.000 negativnih jona po centimetru kubnom, što prema rečima stručnjaka iz Zepter kompanije, stvara atmosferu koja će vas očarati svojom svežinom i čistoćom, gotovo kao da ste u vazdušnoj banji.

Zepter Therapy Air iOn – karakteristike ovog čuda od uređaja

 • Generator negativnih jona – 1.236.000 jona / cm3
 • Automatski režim prečišćavanja vazduha
 • Ugrađen senzor za detekciju zagađujućih materija u vazduhu omogućava automatsko podešavanje stepena prečišćavanja u zavisnosti od koncentracije čestica u vašem prostoru.
 • Više vrsta režima rada: Režim rada za decu, turbo režim rada, ritmički režim rada, noćni režim rada
 • Montaža na zid je moguća, što omogućava optimalno iskorišćenje prostora.
 • Težina: bruto 10.8kg
 • Dimenzije: 54.4 x 18.1 x 51 cm
 • Jačina buke: Minimum 21db – maksimum 46 db
 • Napon i snaga: 220 V-240V – 50HZ/60HZ, 47 W
 • Prečišćava prostorije do 130m2, maksimalan kapacitet 328m3/h
 • Aparat ne stvara opasne doze ozona (izmereno <0.002%).
 • Garancija 7 godina.

Posebno treba istaći petostepeni sistem za filtriranje vazduha, koji obuhvata sledeće filtere: Antistatički filter, antibakterijski filter, HEPA filter, antialergijski filter i filter od aktivnog uglja. Sa ovako moćnim sistemom, svaki atom vazduha u vašem domu će biti ne samo čist, već i bezbedan za udisanje.

Ako brinete o mikroorganizmima, Zepter Therapy Air iOn će vas posebno obradovati! Ovaj uređaj je sertifikovan od strane nemačke laboratorije GUI Lab za efikasno uklanjanje mikroorganizama, uključujući i virus SARS-Cov-2, poznatiji kao korona virus, čime će vaš dom biti siguran i zaštićen prostor za vas i vaše najmilije.

Uzmite stvar u svoje ruke i osigurajte zdraviju i svežiju atmosferu u svom domu uz pomoć Zepter Therapy Air iOn uređaja. Budite jedan korak ispred zagađivača vazduha i prepustite se čaroliji čistog vazduha za bolji i zdraviji život!

Više informacija o uređaju možete naći na zvaničnoj stranici: Inovativni jonizator vazduha Zepter Therapy Air iOn.

MyIon, revolucionarni lični jonizator vazduha

Zašto je jonizator vazduha važan? Sve što treba da znate o ovim uređajima u 2023. 7

 

 

U 2021. godini, Zepter je predstavio inovativan uređaj koji je brzo osvojio tržište svojom fascinantnom tehnologijom.

MyIon je prenosivi jonizator vazduha koji oslobađa impresivnih 18 miliona negativnih jona po kubnom centimetru. Ovi negativni joni se vežu za zagađujuće čestice, stvarajući teže čestice koje se zatim spuštaju na tlo, čineći vazduh oko vas bezbednim. Takođe, ova inovativna tehnologija izaziva hemijsku reakciju na površini ćelijske membrane patogena u vazduhu, što dovodi do njihove deaktivacije i neutralizacije, uključujući i viruse poput koronavirusa.

MyIon omogućava do 10 sati neprekidnog rada zahvaljujući litijum-jonskoj bateriji koja se puni za samo 2 sata. Ova prenosiva spravica teži samo 25 grama i dolazi u elegantnoj srebrnoj boji, dok dimenzije (21 mm širine, 66.5 mm visine i 19 mm dubine) omogućavaju jednostavno nošenje i korišćenje.

Ovaj impresivan proizvod osigurava da uvek udišemo svež i čist vazduh, bez obzira na okolinu u kojoj se nalazimo. Sa MyIon jonizatorom vazduha, možete biti sigurni da ste zaštićeni od štetnih zagađivača i patogena. Praktičan, prenosiv i efikasan – MyIon je vaš verni saputnik za zdraviji život.

Myion – karakteristike proizvoda

 • Proizvodi 18,000,000 ions/cm³
 • Nominalna snaga: DC 5 V, 1 A
 • Litijum-jonska baterija: 3.7 V / 0.2 A
 • Dužina- upotrebe: 10 sati
 • Vreme punjenja: 2 sata
 • Boja: srebrna
 • Težina: 25 g
 • Dimenzije: (Š) 21 x (V) 66.5 x (D) 19 mm
 • Aparat ne stvara opasne doze ozona (izmereno <0.002%
 • Garancija 2 godine.

Više informacija o uređaju možete naći na zvaničnoj stranici:  Zepter MyIon

Myion Zepter iskustva

Mnogi ljudi širom sveta su prepoznali benefite ovog revolucionarnog uređaja i postali verni korisnici. Evo nekoliko Myion Zepter iskustava korisnika:

 1. Marina S. iz Beograda: „Kupila sam MyIon pre nekoliko meseci i oduševljena sam rezultatima. Kao osoba koja ima problema sa alergijama i osetljivim disajnim putevima, ovaj uređaj mi je doneo ogromno olakšanje. Sada mogu da dišem čist vazduh gde god da se nalazim. Takođe mi se sviđa praktičan dizajn i mogućnost nošenja na privesku oko vrata. Definitivno preporučujem MyIon svima koji žele da poboljšaju kvalitet vazduha koji dišu.“
 2. Marko P. iz Zagreba: „Bio sam skeptičan u vezi MyIona, ali odlučio sam da mu pružim šansu. I nisam se pokajao! Ovaj mali uređaj je pravi čuvar mog zdravlja. Primetio sam da od kada koristim MyIon, imam manje problema sa zapušenim nosom i alergijskim reakcijama. Takođe mi se dopada dugotrajna baterija i mogućnost punjenja preko USB-a. Svaka pohvala za ovaj inovativni proizvod!“
 3. Ana K. iz Ljubljane: „MyIon je postao moj verni saputnik svuda. Kao osoba koja mnogo vremena provodi u gradu, bila sam zabrinuta zbog zagađenja vazduha. Ali MyIon je rešio sve moje brige. Osećam se mnogo sigurnije znajući da nosim ovaj uređaj koji čisti vazduh koji udišem. Takođe je veoma praktičan za upotrebu i izgleda sjajno. Preporučujem ga svima koji žele da očuvaju svoje zdravlje u ovom sve zagađenijem svetu.“

KLIKNI OVDE

Svi su gledali ŠTA TO NOVAK DJOKOVIC NOSI OKO VRATA!

Оставите коментар