fbpx

Jonizatori vazduha: Ne kupujete jonizator dok ne pročitate ovo…

JONIZATORI VAZDUHA – NE KUPUJETE JONIZATOR DOK NE PROČITATE OVO…

Da li su jonizatori vazduha štetni?

Pre nego što kupite aparat, pogledajte dublje u svet jonizatora vazduha.

Istražite šta rade jonizatori vazduha, upoznajte se sa njihovim skrivenim opasnostima od stvaranja previše ozona i zašto ih možda ne želite u svom domu.

jonizatori vazduha

Kako starite, neke stvari vam mogu postati mnogo važnije.

Zdrava ishrana, redovno vežbanje, čista voda za piće itd. Od svih elemenata zdravlja jedan koji dobija sve više pažnje u svakodnevnom životu je čist vazduh.

Bilo da ste zdrava osoba ili neko ko ima respiratornih problema poput astme ili alergija, možda ćete razmotriti kupovinu jonizatora.

Da biste iskoristili mnoge zdravstvene prednosti boljeg kvaliteta vazduha u zatvorenim prostorijama, u ovom tekstu ćete pronaći sve treba da znate, pre nego što se odlučite za kupovinu jonizatora.

Ako krenete u potragu za pravim jonizatorom vazduha za vas i vašu porodicu, počešate se dobro po glavi.

Nažalost, svet prečišćivača vazduha je veliki i do vrha je ispunjen brojnim žargonima, marketinškim trikovima i dezinformacijama.

Moja misija je da vam „očistim vazduh“ od pogrešnih informacija tako da možete da donesete edukovanu odluku za bolji i kvalitetniji vazduh.

Danas ćeu zaroniti u jednu od najistaknutijih vrsta prečišćivača vazduha koja se trenutno nalazi na tržištu: jonizatori vazduha.

Jonizatori prečišćivači vazduha: kako funkcionišu?

Kada na internetu tražite jonizator vazduha, možete naići na ova tri pojma: jonizator, ozonizator ili generator negativnih jona.

Svi se oni vode i kao prečišćivači vazduha.

Ali koje su razlike između ova tri ,,prečišćivača vazduha,,?

Činjenica je da sva tri termina tržište upotrebljava naizmenično; međutim, oni zapravo opisuju isti proizvod.

Da budem jasniji u daljem tekstu, opštu grupu proizvoda nazvaću jednostavno „jonizatori vazduha“.

Postoje dve glavne vrste koje možete pronaći na tržištu.

Dve uobičajene vrste uređaja za pročišćavanje vazduha:

Elektrostatički jonizatori vazduha Jonski generatori negativnih jona

Elektrostatički jonizatori vazduha

Elektrostatički jonizatori deluju raspršivanjem negativnih jona u vazduh pomoću koronskog pražnjenja.

Ti se joni zatim pričvršćuju na čestice koje se nalaze u vazduhu i sakupljaju na sabirnoj ploči.

To je u suštini ono što većina „jonizatora“ na tržištu koristi – a u stvari je često njihova najpopularnija karakteristika.

Ove sabirne ploče možete jednostavno da izvadite i obrišete od prikupljenih čestica, bilo da je u pitanju prašina ili drugi zagađivači koji se nakupljaju u vašem domu.


Ukratko: elektrostatički jonizatori „povlače“ vazduh iz sobe, napune čestice vazduha sa jonima i ostave prljave čestice na sabirnoj ploči.


Jonski generatori

Jonski generatori, rade obrnuto, raspršuju naelektrisane jone u vazduh bez upotrebe sabirnih ploča.

Oni proizvode negativne jone ili pomoću koronskog pražnjenja ili UV svetla.

Neki jonizatori, koji su dizajnirani ovom tehnologijom, se često reklamiraju bez napominjanja svog nedostatka (sabirne ploče).

Ali gde idu onda prljave čestice ako ih više nema u vazduhu?

Jednostavno, čestice zagađivača padaju (nakon spajanja sa jonima), i sada se nalaze na obližnjim površinama u sobi, poput vašeg zida, stola, kreveta i ostalog nameštaja u vašem domu – i to sve nadohvat ruke.


Ukratko: generator jona emituje negativno naelektrisane jone u vašu sobu, one se ,,lepe,, za prljave čestice, padaju i ostaju bilo gde drugde osim u vazduhu.


Možete zamisliti zašto su onda jonizatori za vazduh sa sabirnim pločama za sakupljanje nečistoća (ili prečišćivači vazduha plus jonizatori) popularniji proizvodi među potrošačima.

Jonizatori vazduha bez sabirnih ploča i ventilatora su jeftini za proizvodnju, i nisu puno korisni kao što vidite.

Možete da pratite efekte svakog jonizatora i sam proizvod na delu preko sakupljene prašine i prljavština na sabirnim pločama (sem u slučaju kada jonizator ima filtere za prečišćavanje vazduha pre jonizovanja, pa nečistoće ostaju na filterima).

Nažalost, postoje ozbiljni nedostaci i za jonizatore vazduha sa sabirnim pločama, o kojima ću govoriti u nastavku.

Ozloglašeni „ozonizatori“ jonizatori vazduha

Kada pomislite na jonizator vazduha, prvo što vam pada na pamet je ozonizatori kao aparati za prečišćavanje i jonizovanje vazduha.

U kasnim 90-im ovaj uređaj je bio jako popularan. Mnogi benefiti ozonizatora su bili reklamirani na televiziji.

Svakako, možemo reći da su ove reklame obavile svoj posao kako treba, jer je svaki drugi dom u to vreme imao neki tip ozonizatora.

Ali kako su se pojavili, tako su i izašli iz mode i uklonjeni su sa tržišta.

Za one koji nisu upoznati, ozonizator je imao svoj problem zbog istražnog izveštaja objavljenog u časopisu Consumer Reports.

U dva odvojena izveštaja, Consumer Reports testirao je ozonizatore i druge slične uređaje.

Otkrili su da ovim jonskim prečišćivačima vazduha nedostaje kapacitet za čišćenje vazduha – prirodan zaključak, s obzirom na to da se često proizvode kao uređaj bez ventilatora.

Ono što je zaista rezultiralo padom u prodaji ozonizatora vazduha bilo je drugo otkriće Consumer Report-a, a to je da ovi uređaji stvaraju visoke nivoe ozona, nusproizvoda koji je inače proizvod njihovog rada.

Ozon, prema Agenciji za zaštitu životne sredine, može prouzrokovati štetne zdravstvene posledice, poput bolova u grudima, kašljanja, nedostatka daha i iritacije grla.

bol u grudima, kasalj, nedostatka daha i iritacija grla ozon ozonizator jonizator

Kao što sam gore opisao, većina jonizatora vazduha na tržištu deluje stvarajući veliku naponsku razliku preko određene zapremine vazduha – metoda kojom se ustvari proizvodi ozon u različitom stepenu, što nije najbolji scenario za one koji traže bolji kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Simptomi ozona mogu biti slični kao kod osoba koje pate od alergije ili astme.

Kašalj, nadraženost, iritacija sluznice grla ili bolovi pri udisanju su neki od simptoma koji se mogu javiti pored mučnine, vrtoglavice i glavobolje.


Pročitajte još: ASTMA: IZBEGAVAJTE KUPOVINU JONIZATORA I OZONIZATORA


U većim koncentracijama ozon može biti smrtonosan.

Zbog ovog otkrića, prodaja ozonizatora i sličnih jonskih prečišćivača vazduha otišla je nizbrdo.

Jonizatori (prečišćivači vazduha) koji proizvode visoke doze ozona, kao zagađivača i poznatog iritatora pluća, odavno su trebali da se uklone sa tržišta.

Nažalost, kako je industrija postala ispunjena sumnjivim proizvodima, mnogi proizvođači i trgovci su ipak nastavili da prodaju jonizatore za vazduh sa opasnim dozama ozona.


Činjenica: testirano je pet popularnih jonizujućih prečišćivača vazduha (jonizatora) i otkriveno je da proizvode više od 50 ppm (delova po milijardi) ozona u blizini aparata.


Zapravo, neke onlajn prodavnice sa velikim izborom jonizatora vazduha zanemaruju i ne navode najvažnije detalje u vezi sa potencijalnim neželjenim efektima ozona.

Zbog njegovih potencijalno opasnih zdravstvenih efekata (posebno za one koji pate od astme i alergije), nije iznenađujuće da lekari informišu i upozoravaju o štetnosti ozona putem medija.


Ozonski zdravstveni standardi: zahteva se da količina ozona u uređajima ne bude veća od 50 ppm-a (delova po milijardi).


Iako su ograničeni u obimu, neki jonizatori na tržištu pokušavaju da smanje svoju količinu ozona.

Zato ako želite da kupite određeni jonizator ili prečišćivač vazduha sa jonizatorom, dobro pravilo je da pogledate, na stranici proizvođača ili prodavca, detalje o tome da li uređaj proizvodi ozon ili ne, i da li uređaj dozirano izbacuje optimalnu količinu ozona.

Ako se u karakteristikama proizvoda ne spominje ozon – postoji velika verovatnoća da ga ima, pa vam preporučujem da izbegnete kupovinu takve vrstu jonizatora (prečišćivača vazduha).


Pročitajte još: JONIZATOR VAZDUHA: SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O JONIZATORIMA


Da biste u potpunosti pojednostavili kupovinu i izbegli potencijalno stvaranje ogromne količine ozona u vašem domu – preporučujem da preskočite aparate koji su isključivo jonizatori vazduha (jer mogu biti sa visokim koncetracijama ozona i prekomernim količinama negativnih jona).

Jonizator ili HEPA prečišćivač vazduha? Ili OBA?

Hajde da pogledamo da li je bolje kupiti jonizator ili prečišćivač vazduha sa HEPA filterom.

HEPA filter za prečišćavanje vazduha (High Efficiency Particulate Air) je najefikasniji filter koji je danas dostupan.

On uklanja 99,99% čestica iz vazduha, kao što su: prašina, polen, spore buđi, čestice dima, izlučevine grinja, pa čak i gasove koji nastaju prilikom upotrebe kamina ili izduvnih gasova od automobila.

Njegov izgled podseća na harmoniku (cik-cak).

HEPA FILTER preciscivac vazduha

Posebno je značajno što ne proizvodi ozon, kao i ni druge štetne nusproizvode.

Ako se pričamo o razlici između jonizatora vazduha i tipičnog HEPA filtera na tržištu, u nastavku je tabela brzih poređenja koja prikazuje razlike između ovih proizvoda.

Jonizator vs. preciscivac vazduha sa hepa filterom

Jonizatori prečišćivači vazduha (iskustva i cena)

Ako već imate iskustva sa prečišćivačima vazduha ili ste do sada iskopali sve informacije o jonizatorima vazduha (bilo da se prodaju na tržištu kao generator negativnih jona, ozonizator ili jonizator) – verovatno ste već shvatili da većina ljudi ne bi trebalo da kupuje isključivo jonizator vazduha zbog visokih doza ozona ili negativnih jona.

Iskustva pokazuju da jonizatori bez ventilatora i filtera za prečišćavanje, mogu da bu opasni po osobe koje imaju hronična stanja.

Zato je vrlo važno da se prate optimalne, preporučene doze negativnih jona i ozona.

Šteta je što se uprkos veoma javnim upozorenjima, ugledna prodajna mesta – online prodavnice i dalje prodaju proizvode koji aktivno mogu da nanesu štetu potrošačima.

Cene ovih jonizatora se kreću od 3,990.00- 239.399.00 dinara.

Možda je manja cena jonizatora primamljiva ponuda, ali veći je rizik po zdravlje.

Visoke koncetracije ozona i negativnih jona mogu skupo da vas koštaju, zato budite oprezni prilikom kupovine jonizatora.

Izbegavajte jonizatore vazduha bez sabirnih ploča, ventilatora, HEPA filtera ili bez drugih filtera ugrađenih u uređaj (antistatički, antiantialergijski, antibakterijski, aktivni ugalj…), jer oni nisu najdobolji izbor.

Ukoliko tražite uređaj za jonizovanje i prečišćavanje vazduha za svoj dom, bilo da se radi o spavaćoj sobi, dnevnoj sobi ili kancelariji – najbolje je da nabavite prečišćivač vazduha koji sadrži bar HEPA filter, ventilator + generator negativnih jona – jonizator, ali sa optimalnom koncetracijom negativnih jona i ozona.

Ukoliko uređaj ima i dodatne filtere – antistatički, antialergijski, antibakterijski, aktivni ugalj, još i ekstrakt ginko bilobe, koji prema studijama ima antivirusni efekat, takav jonizator-prečišćivač vazduha je idealan izbor.

Uređaj sa navedenim karakteristikama možete naručiti ovde – jonizator i prečišćivač vazduha.

Takođe još jedan dobar savet za kraj – redovno menjajte filtere u aparatu ili ih čistite i usisavajte.

Da li ste ikada kupili jonizator za vazduh za vaš dom? Da li ste ikada imali problema sa njima? Podelite svoja razmišljanja u komentaru.

10 thoughts on “Jonizatori vazduha: Ne kupujete jonizator dok ne pročitate ovo…”

  1. Ovo je tacno. Kad se kupi samo jonizator, on nema iste efekte kao kad se kupi preciscivac vazduha + jonizator (sa ventilatorom). I mnogi proizvodjaci lazu da njivoi jonizatori emituju nekoliko miliona negativnih jona..i da se ne proizvodi ozon. Proverio. Ne kupujem vise u tehnomaniji ili gigatronu…ni uz racun (koji naravno za par dana izbledi) ne primaju za servis, a kamoli bez kutije…sramota

Оставите коментар