fbpx

Ugalj glavni uzrok zagađenja vazduha u Srbiji

Ugalj glavni uzrok zagađenja vazduha u Srbiji preciscivac vazduha jonizator vazduha therapy air ion

Stručnjak: Ugalj glavni uzrok zagađenja vazduha u Srbiji

 

Glavni uzrok zagađenja vazduha u Srbiji je činjenica da se 70 odsto električne energije dobija iz lignita, koji je lošeg kvaliteta, produkuje velike količine prašine i pepela i sadrži mnogo toksičnih materija, poput žive ili fenola, izjavila je FoNetu dr Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

 

Ona je u serijalu razgovora Vidokrug, posvećenih ekologiji, ukazala da Srbija ima šest velikih termoelektrana, ali da slična postrojenja postoje i u BIH i Severnoj Makedoniji.

 

U poslednje vreme, upozorila je Đorđević, svedoci smo i uvoza takozvanih „prljavih tehnologija”, posebno iz Kine, koje nemaju rešenja za zaštitu od zagađenja vazduha.

 

Kako je objasnila, tako u vazduh izlaze mnogi toksini, koji se ne prate na nivou države, budući da „naša merna mreža nije opremljena da meri svaki od njih, a može ih biti na hiljade”.

 

Ugalj glavni uzrok zagađenja vazduha u Srbiji 1
Morning haze envelops the skyline on the outskirts of New Delhi, India, Friday, Oct. 16, 2020. The Indian capital’s air quality levels plunged to “very poor” on Friday, days after the state government initiated stricter measures to fight chronic air pollution. A smoggy haze settled over the city, reducing visibility, as the Air Quality Index rose past 270, according to SAFAR, India’s main environment monitoring agency. The World Health Organization deems anything above 25 as unsafe. (AP Photo/Altaf Qadri)

 

Đorđević je predočila da je država dozvolila stranim investitorima, na primer u pojedinim cementarama ili domaćim investitorima u pojedinim ciglanama, da u proizvodnji, umesto prirodnog gasa, spaljuju otpadne gume, otpadnu plastiku i otpadna toksična ulja i tako zagađuju vazduh.

 

Govoreći o merenju zagađenja u Srbiji, ona je precizirala da merna mreža u Srbiji uglavnom meri čestice, i to takozvane PM10, nešto manje PM 2,5, a samo poneke od proizvoda sagorevanja, poput sumpor dioksida ili azotnih oksida.

 

Ti parametri nisu dovoljni da pokažu pravu sliku zagađenja u Srbiji, ocenila je Đorđević i poručila da zdravlje nema cenu.

 

Kako je ilustrovala, lečenje samo jednog bolesnika od kancera košta oko 100.000 evra, što pokazuje koliki su samo zdravstveni troškovi zagađenja u Srbiji.

 

Therapy Air iOn je patentiran prečišćivač i jonizator vazduha. Petostepeni sistem moćnih filtera uklanja 99,99% patogena i otrovnih čestica iz vazduha – PM2.5 i PM10, viruse, bakterije i toksične supstance.

 

Prema istraživanju nemačkih stručnjaka (expertentesten.de, 2016. 2019, 2020.) proglašen je najboljim na svetu prečišćivačem vazduha.

 

Dokazano eliminiše mikroorganizme iz vazduha (sertifikat GUI, Nemačka, 2020) – najsitnije čestice kao što su fina prašina, bakterije, grinje i virusi – kao što su virus SARS-CoV-2, odnosno korona virus.

 

Potvrđeno ukljanja sve organske i neorganske izazivače alergija iz vazduha (sertifikat Allergy-Friendly product, Poljska, 2020), pa se posebno preporučuje osobama koje su sklone alergijama ili boluju od astme.

 

Garancija na Therapy Air iOn je 5 godina.

Naručite aparat odmah OVDE

Оставите коментар