fbpx

Hitno upozorenje dr Nestorovića zbog ALARMANTNE SITUACIJE u Srbiji! MASKE NAM NE MOGU MNOGO POMOĆI

dr nestorovic zagadjenje vazduha therapy air ion preciscivac vazduha jonizator vaduha

Hitno upozorenje dr Nestorovića zbog ALARMANTNE SITUACIJE u Srbiji! MASKE NAM NE MOGU MNOGO POMOĆI

 

Efekti aerozagađenja nisu ograničeni samo na disajne puteve već i na sve druge organe. Postoji jasna korelacija broja obolelih od karcinoma i stepena aerozagađenja, a slično je sa svim drugim bolestima.

Ovako započinje priču pulmolog prof. dr Branimir Nestorović.

 

Poslednjih dana i nedelja vazduh u Srbiji ima i boju i miris. Iz godine u godinu raste broj dece sa respiratornim problemima, a teški metali koje udišemo trajno se nastanjuju u našem organizmu i izazivaju brojna oboljenja.

 

Svedoci smo da je aerozagađenje u našoj zemlji sve veći problem. Da li raste broj dece sa respiratornim problemima?

 

– Aerozagađenje spada među najvažnije uzroke oboljevanja i smrti prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Drugi uzrok je zagađenje bukom. Kad sam počeo da se bavim ovim poslom, broj dece sa oboljenjima respiratornog trakta je bio nizak, ispod jedan odsto sve dece. Trenutne procene su da skoro svako šesto dete ima astmu, više od 20 odsto alergijsku kijavicu, a u porastu su i druge bolesti respiratrornog trakta, uključujući respiratorne infecije. Ja sam uvek ambulantu na Klinici radio sredom, broj pacijenata je sa pet do 10 početkom karijere narastao na 30 do 40.

 

Koje su to najagresivnije čestice za naša pluća?

 

– Iako se mnogo priča o česticama PM2,5 i PM10, gasovi su znatno važniji, jer prodiru dublje u disajne organe. Čestice izazivaju oboljenja gornjih disajnih puteva i velikih disajnih puteva: sinuzitise, bronhitise i stvaranje sekreta. Gasovi su uzrok astme, hronične opstruktivne bolesti, a verovatno i karcinoma. Ovde se posebno izdvajaju gasovi koji nastaju sagorevanjem filtera cigareta – koji je sačinjen od celuloza aceteta. Najagresivniji je sumpor dioksid koji nastaje sagorevanjem uglja u elektranama, ali ne treba zaboraviti ni ozon koga stvaraju motori sa unutrašnjim sagorevanjem i to posebno dizel motori.

 

Može li se govoriti o najosetljivijoj životnoj dobi kad je reč o aerozagađenju i njegovom uticaju na pluća?

 

– Najosetljivija su deca do treće godine jer se njihova pluća nalaze u fazi razvoja. Oštećenja u tom periodu mogu da ostave trajne posledice. Ova grupa je takođe veoma osetljiva na virusne infekcije, a one dodatno pogoršavaju oštećenje pluća izazvano aerozagađenjem.

Koje su to kasnije bolesti koje se mogu razviti kod osoba koje su kao deca bile izložene zagađenom vazduhu?

 

– Najčešće su astma i hronična opstruktivna bolest pluća, a kod gornjih disajnih puteva hronični sinusitisi. Oštećenje pluća aerozagađenjem dovodi do smanjenja otpornosti na različite infektivne uzročnike pa je poznata pojava da stanovnici gradova gde je aerozagađenje visoko često imaju napade otežanog disanja ili ponavljanih zapaljenja pluća.

 

Da li aerozagađenje izazva i određene alergijske reakcije?

 

– Oštećenje sluzokože dovodi do olakšanog prodiranja alergena kroz sluzokožu disajnih puteva, a ovo olakšava nastajanja alergijske senzibilizacije. Radovi iz Japana ukazuju da je procenat obolelih od astme direktno proporcionalan udaljenosti kuće od auto-puta. Takođe, čestice alergena, posebno polena, vezuju se za čestice aerozagađenja.

 

Tako se lakše udišu, udahnute dovode do zapaljenja sluzokože, a ovako zapaljena sluzokoža često postaje alergijska. Aerozagađenje, alergeni i virusi su zajednični u nastupu rema našim disajnim putevima.

 

Može li zagađen vazduh sistemski oštetiti ceo organizam?

 

– Kao posledica unošenja čestica aerozagađenja javlja se povećano stvaranje slobodnih radikala kiseonika a oni su osnovni faktor oštećenja naših tkiva i DNK. Efekti aerozagađenja nisu ograničeni samo na disajne puteve već i na sve druge organe. Postoji jasna korelacija broja obolelih od karcinoma i stepena aerozagađenja, a slično je sa svim drugim bolestima. Teški metali iz fosilnih goriva se deponuju trajno u oragnizmu i imaju brojne negativne posledice.

 

Šta je najbolja zaštita?

 

Therapy Air iOn jedini poseduje 5-stepeni sistem moćnih filtera koji eliminišu 99,99% svih otrovnih čestica iz vazduha (među kojima su i kancerogene čestice PM2,5 i PM10) viruse, bakterije, alergene i toksične gasove.

 

Therapy Air iOn nije samo običan prečiščivač, već i jonizator vazduha koji proizvodi 220.000 negativnih jona po cm3. Negativni joni uništavaju viruse i bakterije i jačaju naš imuni sistem.

Proglašen je za najbolji prečišćivač vazduha u zatvorenom prostoru na globalnom tržištu od strane nemačkih nezavisnih stručnjaka expertentesten.de. 2016, 2019 i 2020 godine.

 

Naučno je potvrđeno i sertifikovano (GUI sertifikat, Nemačka 2020) da Therapy Air iOn uklanja najsitnije čestice iz vazduha uključujući finu prašinu, bakterije i viruse – naročito one koji se prenose kapljičnim putem kao što je SARS-CoV-2, odnosno korona virus.

 

Najnoviji sertifikat, Alergy – friendly product predstavlja zvaničnu potvrdu da Therapy Air iOn eliminiše sve organske i neorganske alergene iz vazduha. Posebno se preporučuje osobama sa alergijama i astmom, kako odraslima tako i deci.

 

Garancija na ovaj proizvod je 5 godina!

 

Vazduh ne mora biti opasan po život kada je tu Therapy Air Ion!

NARUČITE APARAT OVDE

 

Оставите коментар