fbpx

Trovanje pozitivnim jonima

Trovanje pozitivnim jonima 2

 

Pozitivni joni se svakodnevno apsorbiraju u telo putem mobilnih telefona, bežične tehnologije, električnih uređaja i zagađenja, uzrokujući ozbiljnu štetu na ćelijskom nivou. Kaže se da pozitivni joni ometaju našu prirodnu ravnotežu i mogu dovesti do umora, nedostatka koncentracije i slabosti mišića.

Negativni joni su dokazano sposobni da ponište štetu koju uzrokuju pozitivni joni. Negativni joni su generalno ima dosta u prirodi, emituju se iz biljaka, vodopada i kišnih oluja. Nažalost, ovi joni su iscrpljeni u urbanim područjima kao rezultat moderne tehnologije.

Koncentracija negativnih jona može pozitivno utiče na naše zdravlje i ponašanje, kontrolirajući našu količinu energije, raspoloženje i sposobnost koncentracije.

Trovanje pozitivnim jonima 3

Doprinos tekstu: G. S. Rahi, docent fizičkih nauka, Fayetteville State University, Fayetteville, NC

Trovanje pozitivnim jonima

Tokom nekih oblačnih i kišnih dana, ne osećate se raspoloženo. Osećate se tromo, umorno i niste baš veseli. Naučnici to pripisuju „trovanju pozitivnim ionima“ ili takozvanim meteoropatama.

Joni su mikroskopske čestice koje nose električni naboj. U vazduhu, joni se stvaraju kada dovoljno energije deluje na molekule vazduha i pomakne elektron koji se veže za bliži stabilni molekul koji dobiva negativni naboj. Molekula koja izgubi elektron postaje pozitivan jon.

Trovanje pozitivnim jonima 4

Molekuli vazduha se razdvajaju zbog kozmičkog zračenja, radioaktivnosti tla, ultraljubičastog zračenja, munja, trenja uzrokovanih kretanjem vazduha, trenja uzrokovanih zrakoplovnim peskom i prljavštinom, te padom vode, itd.

Budući da su svi živi ssastavi (uključujući ljude) bioelektrični po prirodi, električno nabijene čestice utiču na način na koji se osećamo i ponašamo. U prirodnom okruženju, ravnoteža pozitivnih i negativnih jona doprinosi našim senzacijama i percepcijama. Atmosferski joni mogu uticati na zdravlje, blagostanje, učinkovitost, emocije i mentalni stav ljudi.

Prema stručnjacima, pozitivni joni oduzimaju nam osetila i raspoloženje, destimuliraju sve, od rasta biljaka do seksualne želje kod ljudi. Negativni joni nazivaju se dobrim jonima, jer poboljšavaju naše raspoloženje, potiču osećaje, poboljšavaju apetit i pružaju olakšanje od alergija. U njihovoj prisutnosti, telo bolje apsorbuje kiseonik u krvne ćelije, povećavaju se količine serotonina i filtriranje štetnih materija. Više od 5000 naučnih dokumenata temeljenih na istraživanjima provedenim u Izraelu, Europi i na Istoku podržava koncept da visoke doze negativnih iona imaju pozitivan učinak, dok je suprotno kod izloženosti visokim količinama pozitivnih jona.

Dr. Howard iz Centra za primijenjene kognitivne nauke u Charlotteu, Severna Karolina, tvrdi da negativni joni povećavaju protok kiseonika u mozak, rezultirajući većom budnošću, smanjenom pospanošću i većom mentalnom energijom.

Zašto je potreban prečišćivač vazduha za poslovne prostore?

Duboko korisno delovanje negativnih jona na um i telo dokumentovano je u mnogim istraživanjima objavljenim u poznatim časopisima.

Tokom vrućih i vlažnih letnjih dana, osećamo poznatu nelagodu zbog činjenice da vayduh postaje iscrpljen negativnim jonima. Poteškoće u disanju zbog astme i respiratornih alergija u vrućem i vlažnom vayduhu mogu imati manje veze s količinom kiseonika nego s masovnim iscrpljivanjem (nedostatkom) negativnih jona.

Trovanje pozitivnim jonima 5

Električna energija vazduha brzo se provodi u tlo putem vlage u vazduhu, a preostali negativni joni prianjaju uz čestice prašine i onečišćivače vazduha te gube svoj naboj. To rezultira prevladavajućim pozitivnim nabojem u vazduhu. S druge strane, hladan, sunčan zimski dan čini osobu veselijom i energičnijom zbog većeg broja negativnih jona u vazduhu, budući da je vazduh tada puno manje vlažan.

Normalna koncentracija jona u svežem vazduu na selu iznosi 2000-4000 negativnih iona po mililitru (cc). Na velikom vodopadu ta brojka može doseći čak 100.000 negativnih iona po cc. Verovatno ste se osećali osveženo pored okeana, vodopada ili tokom šetnje ili tokom otvaranja prozora prilikom putovanja. Energija pada vode oslobađa elektrone iz neutralnih čestica vazduha, povećavajući broj negativnih jona. Zato se u nekim kulturama vodopadi smatraju dobrim elementom zdravog naroda. Mnoge naše navike povećavaju količinu pozitivnih jona. Oni se stvaraju izgorevanjem, radom električnih uređaja i sintetičkim materijalima i tkaninama.

Prihvatljiva minimalna koncentracija negativnih jona za unutarnji vazduh iznosi 200-300 iona po cc. Optimalna količina je 1000-1500 negativnih iona po cc. Na obali mora postoji otprilike 2000 negativnih prema 1000 pozitivnih jona, na koji ljudi najpovoljnije reagiraju.

Istraživanja provedena u Toyota Central R & D Labs pokazala su da negativni  joni mogu smanjiti umor i poboljšati kogniciju vozača. U tom istraživanju korištena je izloženost od 10.000 iona po cc.  Istraživane su čak i tehnike velikog opsega za modificiranje jonskog statusa vazduha radi izazivanja željenih efekata na velikom području opše ljudske populacije i životinjskog carstva.

Svi su gledali ŠTA TO NOVAK DJOKOVIC NOSI OKO VRATA!

References

(1)    Anonymous 2005. Negative ions-vitamins of the air. www.ameripure.net/cuspages/ionvitamin.htm
(2)    Cramer, G. 2004. Positive ion ban proposal.
www.superforce.com/email-releases/pib.htm
(3)     Jokl, M. 1989. Microenvironment. The theory and practice of indoor climate. Thomas,  Illinois
(4)    Mann, D. 2002. Negative ions create positive vibes. WebMD Feature
(5)    Sakakibara, K. 2002. Influence of negative ions on drivers.
R & D Review of Toyota CRDL Vol. 37 No. 1 (2002. 3)
(6)    Soyka, F. 1977. The ion effect. Lester and Orpen Limited
(7)    Terman, M. and J. S. Terman. 1995. Seasonal affective disorder (negative
ions effect). Journal of Alternative and Comparative Medicine. Columbia
Presbyterian Medical Center.

 

Оставите коментар