fbpx

NOVI PAZAR ŠAMPION u zagađenju vazduha!

NOVI PAZAR ŠAMPION u zagađenju vazduha!

Novi Pazar neslavni vicešampion u zagađenju vazduha!

 

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine i specijalizovanih aplikacija, Novi Pazar danima spada u gradove sa najlošijim kvalitetom vazduha u Srbiji!

 

Ne moraju Novopazarci da se pozivaju na podatke sa mernih mesta koja broje čestice od dima, čađi i izduvnih gasova u vazduhu, da bi znali da zajedno sa kiseonikom udišu i mnogo toga što šteti njihovim plućima. Dovoljan je neprijatan miris koji štipa za nos čim izađu napolje i to što se domaćice žale da veš koji se sušio na terasi moraju ponovo da peru.

 

Ne dešava se ove jeseni prvi put da se Novopazarci žale da ne mogu prozore da otvore. Dešavalo se to i ranije, ali sada imaju i dokaz više jer je u ovom gradu otvorena automatska merna stanica, koja zagađenje čita na svaki sat, pa su na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine dostupni svima. Najveći zagađivači vazduha su aktivni kad počne grejna sezona.

 

‒ Najveći zagađivači su ložišta koja koriste fosilne ostatke goriva, a znamo da se veliki deo grada greje na ugalj i mazut. Pored toga, značajan zagađivač je i saobraćaj – kaže načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Novog Pazara Ivan Milanović.

 

Glavna gradska toplana, koja koristi mazut, nalazi se u najužem centru Novog Pazara. Još dve toplane u okviru ovog preduzeća, koje greju po nekoliko zgrada u drugim delovima grada, koriste ugalj. Ugalj se loži i u kotlarama u nekoliko javnih ustanova i stambenih zgrada. Grejanje na struju je za većinu novopazarskih domaćinstava skupo, pa se u skoro svakom dvorištu s jeseni vide gomisle uglja i istruganih drva.

 

Od posledica zagađenog vazduha u Novom Pazaru, procenili su nedavno ovdašnji lekari, godišnje umre nekoliko desetina građana, uglavnom od bolesti disajnih organa.

 

Vazduh ne mora biti opasan po život kada je tu najbolji prečišćivač vazduha i najbolji jonizator vazduha – Therapy Air iOn!

 

preciscivac vazduha jonizator vazduha therapy air ion zagadjenost vazduha

 

  • Naučno je potvrđeno i sertifikovano (GUI sertifikat,Nemačka 2020) da Therapy Air iOn uklanja najsitnije čestice iz vazduha uključujući finu prašinu, bakterije i viruse – naročito one koji se prenose kapljičnim putem kao što je SARS-CoV-2, odnosno korona virus.
  • Eliminiše sve toksične gasove koji dolaze iz spoljašnje i unutrašnje sredine
  • Uklanja najsitnije čestice prašine, uključujući PM 10 i PM 2.5
  • Uništava alergene iz vazduha (Alergy – friendly product sertifikat iz Poljske, predstavlja zvaničnu potvrdu da Therapy Air iOn eliminiše sve organske i neorganske alergene iz vazduha)
  • Uništava mikrobe, grinje i spore buđi
  • Neutrališe duvanski dim

 

GARANCIJA 5 GODINA!

DIŠITE ZDRAVO I BEZBEDNO U ZATVORENOM PROSTORU!

 

Naručite aparat odmah OVDE

Оставите коментар