fbpx

Majić: Jeftin lignit glavni uzrok zagađenja, postoji čitav lanac odgovornosti! (VIDEO)

Majic - Jeftin lignit glavni uzrok zagađenja, postoji čitav lanac odgovornosti!

Jeftin lignit glavni uzrok zagađenja, postoji čitav lanac odgovornosti!

 

„Ja sam građanin koji se oseća vitalno ugroženim, okružen nečim što će da mi skrati život, kao i svim mojim sunorodnicima za nekoliko godina, i imam pravo da se bunim i da dišem kvalitetan vazduh.

 

Voleo bih da isprovociram stručnjake koji se bave grejanjem, sagorevanjem i svim pravnim pitanjima kontrole nadzora inspekcija kvalitetom robe koja se prodaje na tržištu“, izjavio je u Danu uživo direktor istraživačke stanice „Petnica“ Vigor Majić.

 

Podsetimo, na društvenim mrežama se pojavio video klip u kome on kao najodgovornije za drastičan skok zagađenosti vazduha u Srbiji označava „ugljarsku mafiju“, koja, kako kaže, umesto pravog uglja prodaje jalovinu sa velikim procentom gline.

 

„Mediji treba sami da odluče šta će da prenose, ali bi to trebalo da budu sveže informacije, i ja sam bio zatečen kada su novinari počeli da me zovu i da me pitaju šta sam ja to tačno rekao, a to je bilo pre devet meseci. Naravno da se situacija nije promenila, mi ulazimo u zimu sa još gorim stanjem vazduha koji udišemo. Došla je i korona, kao dominantno plućno oboljenje, koja ima sigurno veze sa tim kako smo održavali svoja pluća, šta dišemo i šta se taloži u njima“, napominje Majić.

 

On dodaje da je to veoma zabrinjavajuća situacija.

 

„Imam par vijuga u glavi, nešto očiju i par nozdrva. Milslim da nam ne treba ništa više da shvatimo šta nas okružuje. Pravili smo se slepi godinama, o ovoj temi se nije pričalo, a na društvenim mrežama i inostranim sajtovima smo videli gde se Srbija i Valjevo nalaze. S druge strane, trebalo je da se to desi i u Beogradu, pa da centralni mediji počnu da o tome govore“, ističe Majić.

Prema njegovom mišljenju, da je problem zagađenja ostao samo u Valjevu, Nišu ili Lazarevcu, o njemu se ne bi mnogo pričalo.

 

„Kolubarski lignit glavni uzrok zagađenja“

 

On je ponovio da je kolubarski lignit jedan od glavnih uzroka ovolikog zagađenja u našoj zemlji.

 

„Prodaje se kolubarski lignit, sirov i sušen, kao jedan od najnekvalitetnijih ugljeva – kojeg u Evropi ne možete nabaviti za domaćinstva. I mislim da tu postoji čitav lanac odgovornosti, od REIK-a, koji je u posedu tog zemljišta, gde se nalaze rezerve ugja, do svih inspekcija i službi i naučnih instituta gde postoje stručnjaci koji bi trebalo da upozore na to šta ložimo i koliko je to kvalitetno“, ističe Majić.

 

Naš sagovornik ukazuje da ugalj ne možemo eliminisati, ali da možemo podići nivo onoga što se prodaje kao ogrev.

 

„REIK Kolubara i termoelektrane po mom mišljenju veoma utiču na kvalitet vazduha u Srbiji, međutim, one rade čitave godine, a mi imamo zagađenost uglavnom u zimskom periodu. To znači da su glavni uzrok zagađenja individualna domaćinstva. Velika postrojenja imaju filtere za smanjenje zagađenja, ali individualna domaćinstva nemaju. Problem je što ljudi nisu instruisani, obavešteni šta se sve radi“, upozorava Majić.

 

 

Postoji rešenje!

 

Therapy Air iOn je patentiran prečišćivač i jonizator vazduha. Petostepeni sistem moćnih filtera uklanja 99,99% patogena i otrovnih čestica iz vazduha – PM2.5 i PM10, viruse, bakterije i toksične supstance.

 

Prema istraživanju nemačkih stručnjaka (expertentesten.de, 2016. 2019, 2020.) proglašen je najboljim na svetu prečišćivačem vazduha.

Dokazano eliminiše mikroorganizme iz vazduha (sertifikat GUI, Nemačka, 2020) – najsitnije čestice kao što su fina prašina, bakterije, grinje i virusi – kao što su virus SARS-CoV-2, odnosno korona virus.

 

Potvrđeno ukljanja sve organske i neorganske izazivače alergija iz vazduha (sertifikat Allergy-Friendly product, Poljska, 2020), pa se posebno preporučuje osobama koje su sklone alergijama ili boluju od astme.

 

Garancija na Therapy Air iOn je 5 godina.

 

DIŠITE ZDRAVO I BEZBEDNO U ZATVORENOM PROSTORU!

 

Naručite aparat odmah OVDE

Оставите коментар