fbpx

Kako vazduh u Srbiji više nije zagađen? Da li je KOŠAVA REŠILA SVE PROBLEME ili je u pitanju PREVARA?

Kako vazduh u Srbiji više nije zagađen? Da li je KOŠAVA REŠILA SVE PROBLEME ili je u pitanju PREVARA? 2

Kako vazduh u Srbiji više nije zagađen? Da li je KOŠAVA REŠILA SVE PROBLEME ili je u pitanju PREVARA?

 

Problem zagađenja vazduha u Srbiji Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) „rešila“ je tako što je ublažila kriterijume za klasifikaciju zagađenja suspendovanim PM česticama, koje su najopasnije za ljudsko zdravlje i koje su ključni paramater zagađenja! Tako sada umesto da je vazduh „zagađen“, prema aktuelnoj klasifikaciji, on je „prihvatljiv“.

 

To se jasno vidi kada se uporedi tabela iz godišnjeg izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2019. godinu i ona aktuelna koja se sada nalazi na sajtu ove Agencije.

 

U prvoj tabeli, korišćenoj za izvešaj za 2019. godinu, a koja pokazuje indeks kvaliteta vazduha za period osrednjavanja od jednog sata, kvalitet vazduha na prisustvo PM2,5 čestica (mikrograma po kubnom metru) izgleda ovako:

 

„Dobar“ 15,01-30

„Prihvatljiv“ 30,01-40

„Zagađen“ 40,01-90

„Jako zagađen“ preko 90 (mikrograma po kubnom metru)

 

U tabeli koja sada postoji na sajtu Agencije, a u kojoj su navedeni kriterijumi za ocenjivanje, takođe za period osrednjavanja od jednog sata, sve je daleko blaže, pa rangiranje kvaliteta vazduha na prisustvo PM2,5 čestica izgleda ovako:

 

„Dobar“ 15,01-30

„Prihvatljiv“ 30,01-55

„Zagađen“ 55,01-110

„Jako zagađen“ preko 110 (mikrograma po kubnom metru)

 

Prostim poređenjem dve tabele, jedne iz zvaničnog dokumenta SEPE, a druge sa zvaničkog sajta iste te državne Agencije, vidi se da su kriterijumi, pogotovo za suspendovane PM čestice ublaženi! Ove čestice inače stručnjaci nazivaju nevidljivim ubicama, predstavljaju smešu najgorih otrova u vazduhu koje su toliko male da prodiru u najdublje delove pluća, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, odgovorne su za oko 4.000 smrti godišnje u Srbiji.

 

Na promene uočene na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine u odeljku koji se tiče kvaliteta vazduha i trenutnog praćenja nivoa aerozagađenja u Srbiji, ukazalo je više nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana, poput Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Grupe građana „Eko straža“.

 

Bio „zagađen“ sada je „prihvatljiv“

 

Svi oni su upozoril je da je Agencija „bez najave i objašnjenja promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha“, pa je od sada vazduh koji je do nedavno bio ocenjen kao „zagađen“, kvalifikovan kao „prihvatljiv“.

 

Kako su ukazali, promene se odnose i na kvalitet vazduha za vrednosti koncentracije PM2,5 i PM10 čestica, koje, kako pokazuje izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine, čine čak 77 odsto ukupnog udela zagađujućih materija u vazduhu, a najopasnije su za ljudsko zdravlje jer pored respiratornih, izazivaju i kardiovaskularne i maligne bolesti.

 

Podstimo, prema zvaničnom izveštaju, tokom prošle godine, u svim gradovima Srbije u kojima se meri prisistvo ovih polutanata, vazduh je bio prekomerno zagađen upravo usled visoke koncentracije PM10 i ili PM2.5 čestica.

 

U objavi na svojoj Fejsbuk stranici povodom ovih promena, “Eko straža” zaključuje da se problem zagađenja vazduha u Srbiji “rešava tako što prosto edituješ tabelu”, a na osnovu kojih propisa je to Agencija za zaštitu životne sredine učinila, postavili su pitanje RERI i BOŠ.

 

Kako je i zašto došlo do ove izmene koja će nam u nekim narednim izveštajima, ako izmenjeni kriteriju ostanu, pokazati kako zapravo uošte ne dišemo zagađen vazduh, iako se, evidentno, trujemo svakodnevno naročito zimi i ako se osim izmene na pipiru zapravo suštinski ništa nije promenilo?

 

Agencija je tim povodom objavila na svom sajtu šturo saopštenje:

– Kriterijumi koji se danas mogu pronaći na sajtu Agencije razlikuju se od onih koji su korišćeni u izveštaju za zaštitu životne sredine objavljenom u septembru ove godine. Ovi kriterijumi se, svakako, razlikuju i od onih koje koristi Evropska agencija za zaštitu životne sredine koja ima značajno strožije standarde za ocenu kvaliteta vazduha, a čija je saradnica i država Srbija – navodi se u saopštenju ove dve organizacije.

 

Suspendovane PM čestice su prašina manja od 10, odnosno 2,5 mikrometara, koja predstavlja smešu dima, čađi, kiseline i teških metala, a nastaje kombinovanim uticajem grejanja, industrije i saobraćaja.

 

Ove čestice zbog svoje veličine predstavljaju veliku opasnost po zdravlje, jer se dugo zadržavaju u vazduhu i mogu prodreti do krvotoka i pluća, gde izazivaju velike zdravstvene probleme.

Prema najnovijem izveštaju SZO „Stanje globalnog vazduha 2020“, zagađenost vazduha bilo je četvrti vodeći faktor rizika za prevremenu smrt u svetu, čineći skoro 12 odsto svih smrtnih slučajeva, sa više od 6,67 miliona samo u 2019. godini.

 

U Srbiji, prema podacima SZO, samo od prekomerne koncentracije PM2,5 čestica prevremeno umre oko 3.600 ljudi, a više od polovine tog broja su prerano umrli stanovnici Beograda.

 

Šta je rešenje?

 

Kako biste izbegli sve ove probleme, potrebno je da koristite najbolji prećišćivač vazduha na svetu – THERAPY AIR ION!

 

Therapy Air iOn je patentirani, jedinstven prečišćivač vazduha i generator negativnih jona sa petostepenim sistemom moćnih filtera koji uklanja 99,9% patogena i otrovnih čestica iz vazduha – PM2.5 i PM10, razne toksične supstance, bakterije i viruse.

 

Ovaj uređaj za prečišćavanje i jonizovanje vazduha u sebe praktično „uvlači” štetne čestice i mikroorganizme iz naše sredine, i na taj način uklanja brojne opasne materije koje se prenose vazduhom.

 

Takođe, Therapy Air Ion smanjuje prašinu u kući, a uklanja i opasne čestice iz duvanskog dima.

 

Ovaj 2 u 1 uređaj (prečišćivač i jonizator vazduha) je izuzetno koristan za sve članove porodice, a posebno u onim domaćinstvima u kojima ima beba ili ljudi koji pate od alergija.

 

therapy air ion 5 filtera antistaticki antialergijski hepa antibakterisjki filter od aktivog uglja

 

Brojne studije pokazale su da prečišćivač vazduha/jonizator može biti i velika pomoć u eliminaciji bakterija i virusa.

 

U aprilu ove godine, prestižna nemačka laboratorija GUI lab, izdala je sertifikat koji dokazuje da Therapy Air iOn eliminiše čak i SARS-CoV-2, odnosno koronavirus iz vazduha.

Sertifikat korona virus GUI lab Zepter Therapy Air Ion preciscivac vazduha corona virus

 

Dokazano eliminiše mikroorganizme iz vazduha (sertifikat GUI, Nemačka, 2020) – najsitnije čestice kao što su fina prašina, bakterije, grinje i virusi.

 

Ovaj aparat je 3 puta do sada proglašen za najbolji prečišćivač vazduha od strane nezavisnih nemačkih stručnjaka (expertentesten.de 2016, 2019, 2020.).

 

Therapy Air iOn je 3 puta proglašen za najbolji prečišćivač vazduha - od strane nezavisnih nemačkih stručnjaka (expertentesten.de 2016, 2019, 2020.).

 

Još jedan sertifikat stigao je ove godine iz Poljske (sertifikat Allergy-Friendly product).

 

sertifikat therapy air ion alergije preciscivac vazduha jonizator

 

Najnoviji sertifikat iz Poljske, Alergy – friendly product predstavlja zvaničnu potvrdu da Therapy Air iOn eliminiše sve organske i neorganske alergene iz vazduha.

 

Posebno se preporučuje osobama sa alergijama i astmom, kako odraslima tako i deci.

Therapy Air iOn prečišćava prostorije do 130m2.

 

Garancija na Therapy Air iOn je 5 godina.

Naručite aparat OVDE

Оставите коментар