fbpx

Vatromet može biti opasan za asmatičare

astma vatromet srecna nova godina preciscivac vazduha jonizator zepter therapy air ion

Dok pucate iz svih “oružja” , ne zaboravite na upozorenja stručnjaka: Spektakl na noćnom nebu truje vazduh i zemlju, i može biti opasan za amsatičare

 

Srbija i komšijske zemlje imaju najzagađeniji vazduh u Evropi. Tome doprinosi i vatromet, posebno u novogodišnjoj noći. Širom sveta ima mesta gde je vatrometu odzvonilo, a ovaj pandemijski doček možda ubrza taj trend.

Rizična grupa, u ovom slučaju, jesu pacijenti koji boljuju od astme. Naime, vatromet i može povećati lokalni nivo zagađenja vazduha, posebno tokom velikih proslava. Udisanje dima i hemikalija može iritirati disajne puteve i pokrenuti simptome astme. Ovo je posebno upozoravajuća činjenica ukoliko nema vetra koji bi odneo zagađenje.

Prema članku koji je objavilo Evropsko respiratorno društvo, svi vatrometi sadrže ugljenik i sumpor koji su neophodni za sagorevanje. Pored toga, tokom proizvodnje vatrometa dodaje se čitav niz supstanci kao što su arsen, mangan, natrijum oksalat, aluminijum, prah od gvozdene prašine, kalijum perhlorat, stroncijum nitrat i barijum nitrat, koji deluju kao stabilizatori, oksidanti i dodane boje.

Razvijen u Kini pre više od hiljadu godina, vatromet je postao sastavni deo proslava širom sveta. Od novogodišnjih svečanosti, do Dana nezavisnosti u SAD i Divalija u Indiji, mnogi događaji postali su gotovo nezamislivi bez spektakla – malih eksplozija koje osvetljavaju noćno nebo.

 

Ali kako raste svest o klimatskim i ekološkim temama, sve više je u fokusu štetnost ovih pirotehničkih doživljaja. S obzirom da su rakete i petarde napravljene od štetne plastike i hemijskih jedinjenja, vatromet ne samo da izaziva zagađenje tla, već može ozbiljno uticati na kvalitet vazduha koji udišemo.

 

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji „PM2,5 mogu da prodre kroz plućnu barijeru i uđu u krvni sistem. Hronična izloženost česticama doprinosi riziku od razvoja kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, kao i karcinoma pluća.“

 

Poslednji izveštaj Savezne agencije za životnu sredinu u Nemačkoj kaže da se u ovoj zemlji vatrometom svake godine u atmosferu doda preko 2.000 tona čestica – tri četvrtine od toga baš u novogodišnjoj noći.

 

Georg Alef iz firme Veko, vodećeg nemačkog proizvođača raketa i petardi, ističe da ne vatromet ne može bti klimatski neutralan, ali da je moderna tehnologija promenila njihov uticaj na životnu sredinu – i da njegova kompanija radi na tome da svoje proizvode učini ekološki prihvatljivijim.

 

„Kod vatrometa se dešava sagorevanje i kao i kod svakog sagorevanja nešto se emituje u vazduh. I naši proizvodi imaju te sitne čestice. Ali tu je pitanje upotrebe teških metala ili jedinjenja teških metala kao što su olovo, živa, hrom i tako dalje. Sve su to prirodne komponente, koje su se možda još uvek koristile u prošlom veku. Ali danas je to zabranjeno“, kaže Alef.

 

Za razliku od spoljašnjeg, na unutrašnje zagađenje vazduha možemo da utičemo, jer smo sami odgovorni za kvalitet vazduha u svom domu.

 

Osim prašine i zagađenja, u vazduhu koji kruži u našem domu se nalaze i raznorazni virusi, koji zavisno od njihove veličine, mogu dugo da ostanu u vazduhu.

 

Obično je dobro provetravanje doma dovoljno da bi se vazduh prečistio, ali u periodu kada je spoljašnje zagađenje veliko otvaranje prozora nam može samo dodatno kontaminirati vazduh.

Ako ništa ne preduzimamo po tom pitanju, vazduh u zatvorenom prostoru može postati toksičan, prepun alergena i opasnih zagađivača koji remete naše zdravlje.

Therapy Air iOn je patentirani prečišćivač vazduha sa petostepenim sistemom moćnih filtera koji uklanja 99,9% patogena i otrovnih čestica iz vazduha – PM2.5 i PM10, razne toksične supstance i gasove, bakterije, viruse, duvanski dim, prašinu, buđ, polen, grinje, dlake kućnih ljubimaca…

 

Therapy Air iOn je 3 puta proglašen za najbolji prečišćivač vazduha – od strane nezavisnih nemačkih stručnjaka (expertentesten.de 2016, 2019, 2020.).

 

Therapy Air iOn je 3 puta proglašen za najbolji prečišćivač vazduha - od strane nezavisnih nemačkih stručnjaka (expertentesten.de 2016, 2019, 2020.).

 

U aprilu 2020-te godine, prestižna nemačka laboratorija GUI lab, izdala je sertifikat koji dokazuje da Therapy Air iOn eliminiše čak i SARS-CoV-2, odnosno koronavirus iz vazduha.

 

Sertifikat korona virus GUI lab Zepter Therapy Air Ion preciscivac vazduha corona virus

 

Najnoviji sertifikat – Allergy-Friendly Product Certificate – predstavlja zvaničnu potvrdu da Therapy Air iOn eliminiše sve organske i neorganske alergene iz vazduha. Posebno se preporučuje osobama sa alergijama i astmom, kako odraslima tako i deci.

 

sertifikat therapy air ion alergije preciscivac vazduha jonizator

 

Ovaj uređaj je i jonizator (generator negativnih jona). Generiše 220,000 negativih jona/cm3, što ima blagotvorni uticaj na kompletno psihofizičko zdravlje čoveka.

 

Therapy Air Ion je neophodan za sve zatvorene prostore gde ljudi borave – žive, rade, jedu, spavaju tj. kuće, stanove, kancelarije, škole, vrtiće, ugostiteljske objekte, zdravstvene ustanove, sportske i rekreativne centre itd.

 

GARANCIJA 5 GODINA!

 

DIŠITE ZDRAVO I BEZBEDNO U ZATVORENOM PROSTORU!

Naručite Therapy Air Ion OVDE

Оставите коментар