fbpx

Beograd najzagađenija prestonica, preporuka građanima da ne izlaze iz kuća

Beograd najzagađenija prestonica, preporuka građanima da ne izlaze iz kuća 2
⚠️ Beograđani ponovo dišu najzagađeniji vazduh na svetu, a nivo zagađenosti u glavnom gradu Srbije okarakterisan je kao opasan po zdravlje stanovnika.
Okidač za enormno aerozagađenje u Beogradu, ali i u drugim gradovima u Srbiji, svakako je grejna sezona sa velikim brojem individualnih ložišta, a merne stanice koje beleže kvalitet vazduha prikazuju drastično uvećano prisustvo PM čestica.
Podsetimo, Beograd je i tokom prošle godine više puta bio najzagađeniji grad u svetu.
„Visok nivo aerozagađenosti može biti opasan za sve ljude, posebno za osetljive kategorije stanovništva kao što su deca, trudnice, hronični bolesnici. Akutni problemi koje izaziva aerozagađenost su iritacija očiju i nosa, svrab, kašalj, osećaj gušenja i nedostatka vazduha. Zbog toga se lekarima među prvima javljaju pacijenti sa znacima bronhitisa, pogoršanjem hronične obstruktivne bolesti pluća – HOBP i bronhijalne astme“, kaže prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.
„Najsitnije čestice iz zagađenog vazduha koje se udišu dolaze do respiratornih bronhiola i alveola i oštećuju strukturu epitela i funkciju u tim delovima pluća. Ove štetne čestice ulaze i u krvotok, gde se talože i oštećuju endotel krvnih sudove stvarajući mikro trombove. Oni kasnije putem krvotoka dospevaju do vitalnih organa – srca i mozga, stvarajući u njima trajna oštećenja koja se, u težim slučajevima, završavaju smrtnim ishodom“, upozorava dr Plavšić.
Štetan uticaj aerozagađenja, kako kaže, najizraženiji je na respiratornom sistemu.
„Ispoljava se od najlakših respiratornih simptoma, preko češćih infekcija gornjeg i donjeg respiratornog trakta, zatim hiperreaktivnosti disajnih puteva, alergijskih reakcija, kao i upale pluća virusnog ili bakterijskog porekla. Akutne respiratorne infekcije javljaju se češće u jesenjim i zimskim mesecima. Vremenom nastaju trajne promene strukture pluća sa smanjenom plućnom funkcijom“, objašnjava doktorka.
❗️ Zbog lošeg vazduha u Srbiji prerano umre oko 6.000 ljudi!
„Zagađenost vazduha je posle pušenja i genetske predispozicije najčešći uzrok pojave karcinoma pluća. Godišnje u Srbiji od te bolesti oboli 6.500 osoba, a umre više od 4.600. Pored pluća, najugroženiji su srčani mišić i mozak. U danima velike aerozagađenosti učestaliji su i infarkti miokarda i cerebrovaskularni insult (šlog), kao i druge kardiovaskularne bolesti, poput hipertenzije i poremećaja srčanog ritma“, navodi dr Plavšić.
⚠️ Dodaje da aerozagađenje dovodi i do različitih oštećenja centralnog nervnog sistema.
„Otrovne supstance dospevaju do mozga, oštećuju nervne ćelije i izazivaju neurološka oboljenja, među kojima i preranu demenciju i Alchajmerovu bolest, a u najtežim slučajevima dovode do šloga i teškog invaliditeta ili čak smrtnog ishoda. Od metaboličkih bolesti, kao posledica aerozagađenja, najčešći je dijabetes. Zagađen vazduh štetno utiče i na reproduktivne organe dovodeći do steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Takođe, može dovesti do preranog porođaja i teških oštećenja ploda“, ističe dr Plavšić.
„Svakako je nemoguće zaštiti se u potpunosti, jer se resorpcija štetnih materija vrši i preko kože. Zato se osetljivim grupama, deci, trudnicama i starima preporučuje da ne izlaze napolje kada je velika aerozagađenost. Ukoliko moraju, savetuje se da izbegavaju najprometnije ulice, a da što više vremena provode u parkovima i prirodi gde je vazduh najčistiji. Za prečišćavanje vazduha u domovima korisni su prečišćivači vazduha sa kvalitetnim hepa filterima koji vazduh čiste od raznih čestica prašine, životinjskih dlaka, mirisa duvana i slično. Ti aparati posebno su korisni porodicama sa bebama i malom decom“, naglašava dr Plavšić.
Therapy Air iOn je patentirani, jedinstven prečišćivač vazduha i generator negativnih jona sa petostepenim sistemom moćnih filtera (uključujući i hepa filter) koji uklanja 99,9% patogena i otrovnih čestica iz vazduha – PM2.5 i PM10, razne toksične supstance, bakterije i viruse.
Ovaj uređaj za prečišćavanje i jonizovanje vazduha u sebe praktično „uvlači” štetne čestice i mikroorganizme iz naše sredine, i na taj način uklanja brojne opasne materije koje se prenose vazduhom.
Takođe, Therapy Air Ion smanjuje prašinu u kući, a uklanja i opasne čestice iz duvanskog dima.
Ovaj 2 u 1 uređaj (prečišćivač i jonizator vazduha) je izuzetno koristan za sve članove porodice, a posebno u onim domaćinstvima u kojima ima beba ili ljudi koji pate od alergija.
Brojne studije pokazale su da prečišćivač vazduha/jonizator može biti i velika pomoć u eliminaciji bakterija i virusa.
U aprilu 2020 godine, prestižna nemačka laboratorija GUI lab, izdala je sertifikat koji dokazuje da Therapy Air iOn eliminiše čak i SARS-CoV-2, odnosno koronavirus iz vazduha.
Dokazano eliminiše mikroorganizme iz vazduha (sertifikat GUI, Nemačka, 2020) – najsitnije čestice kao što su fina prašina, bakterije, grinje i virusi.
Beograd najzagađenija prestonica, preporuka građanima da ne izlaze iz kuća 3
Ovaj aparat je proglašen za najbolji prečišćivač vazduha od strane nezavisnih nemačkih stručnjaka (expertentesten.de 2016, 2019, 2020, 2021, 2022).
Najnoviji sertifikat – Allergy-Friendly Product Certificate – predstavlja zvaničnu potvrdu da Therapy Air iOn eliminiše sve organske i neorganske alergene iz vazduha.
Posebno se preporučuje osobama sa alergijama i astmom, kako odraslima tako i deci.
Therapy Air iOn prečišćava prostorije do 130m2.
Garancija na Therapy Air iOn je 7 godina.
Beograd najzagađenija prestonica, preporuka građanima da ne izlaze iz kuća 4
✅Sistem moćnih filtera uklanja 99,9% zagađivača iz vazduha – PM2.5 i PM10, viruse, bakterije, alergene i toksične supstance
✅Jedini prečišćivač sa sertifikatom da eliminiše SARS-CoV-2 iz vazduha (GUI – lab Nemačka)❗️
✅Emituje 1.236.000 negativnih jona po cm3
✅Slim dizajn i lako prenosiv
✅Garancija 7 godina
Uz MyIon uredjaj, koji nosite oko vrata, čist i zdrav vazduh će Vas pratiti u svakom trenutku i na svakom mestu!
Beograd najzagađenija prestonica, preporuka građanima da ne izlaze iz kuća 5
🔷 MYION
✅ Lična zaštita od zagađivača, alergena (prašine, polena, dima, buđi…), patogena (bakterija i virusa) i drugih toksičnih materija iz vazduha!
✅ Generiše 18 miliona negativnih jona po cm3, u minutu!
✅ Baterija traje do 10 sati!
✅ USB punjenje!
Neka MyIon postane esencijalni deo Vašeg aksesoara, dostupan u dve boje: srebrnoj i roze.

Оставите коментар