fbpx

Grip ili korona virus… Da li Zepter prečišćivač vazduha može da spreči širenje infekcije?

Grip ili korona virus... Da li Zepter prečišćivač vazduha može da spreči širenje infekcije? 2

Grip ili korona virus? Hm… Korona virus epidemija (kovida 19) kojoj smo već duže vreme izloženi navela nas je da sve više razmišljamo o kvalitetu vazduha koji udišemo.

Dok su naučnici širom sveta radili na tome da pronađu vakcine, lekove i terapije, mi smo se trudili da pronađemo način da zaštitimo i sebe i svoje najdraže.

Pa kako se zaštititi od nečega što je u vazduhu, nevidljivo, i čini se, potpuno van naše kontrole?

Nismo do sad uspeli da se zaštitimo i od običnog gripa.

Grip ili korona virus... Da li Zepter prečišćivač vazduha može da spreči širenje infekcije? 3

Čovek svakonevno načini oko 20 000 udisaja i izdisaja, a kako prema studijama 90% našeg vremena provedemo u zatvorenom prostoru, da li ste se zapitali šta sve udahnemo u toku dana? Zamislite koju količinu bakterija i virusa udišemo svakodnevno, pored prašine, polena i ostalih zagađivača koji se nalaze u vazduhu.

Iako sterilni uslovi nisu idealno okruženje, ni konstantna izloženost visokoj koncentraciji bakterija i virusa nije dobra za naš imuni sistem. Dodajte tome i druge zagađivače iz vazduha, i eto podloge za razvoj brojnih oboljenja respiratornih organa. Iako su respiratorni organi prvi na udaru, zapravo ceo organizam pati kada nije dovoljno dugo i često izložen čistom vazduhu.

Rešenje naravno postoji – prečišćivač vazduha. Izbor na tržištu je zaista veliki, ali postavlja se pitanje, može li prečišćivač vazduha zaista da efikasno ukloniti bakterije i viruse iz vazduha, kada znamo koliko brzo i lako se prenose?

U ovom tekstu ćete saznati:

 • Kako se bakterije i virusi prenose
 • Kako prečišćivač vazduha – jonizator utiče na bakterije i viruse
 • Da li je bitan raspored filtera u prečišćivaču
 • Prečišćivač vazduha – efikasna prevencija širenja zaraze

Kako se bakterije i virusi prenose? Šta je grip?

Bakterije i virusi mogu se prenositi kroz vazduh, kapljično i preko površina na koje padnu iz vazduha.

Bakterije su jednoćelijski organizmi i one mogu preživeti i bez domaćina, dok virusi funkcionišu drugačije – oni se moraju zakačiti za ćelije živog domaćina da bi mogli da opstanu i zato mogu da inficiraju veliki broj različitih živih organizama. To praktično znači da bakterije mogu duže opstati na raznim površinama, dok je životni vek virusa van domaćina kraći.

Dovoljno je da neko ko je zaražen u našoj blizini kašlje, kija pa čak i samo razgovora da i mi budemo izloženi riziku od infekcije, čak iako držimo propisno odstojanje. Mikrobi se prenose jako sitnim česticama koje se zovu aerosoli i mogu da se zadrže u vazduhu od par minuta do čak nekoliko sati.

Utvrđeno je da recimo kada osoba kine, ove čestice se mogu širiti na daljini od 5 do 10 metara. Najnovija istraživanja potvrđuju da se virusi mogu preneti čak i putem daha obolele osobe.

grip

Grip ili influenca je zarazna bolest primarno disajnog sistema uzrokovana virusom koji se prenosi kapljicama u vazduhu. Prema tome, grip se prenosi kapljičnim putem tj. kapljicama izbačenim u toku kijanja ili kašljanja. Pošto je virus relativno otporan može da preživi u vazduhu i pri nižim temperaturama.

Bićemo u velikom problemu ako se ukrsti sa koronom. Kako da seonda zaštitimo i sprečimo zarazu (infekciju)?

Osim potpune izolacije, mera koja se preporučuje kao preventiva jeste prečićavanje i jonizovanje vazduha. Ali, važno je znati da nisu svi prečićivači vazduha jednako efikasni u eliminaciji bakterija i virusa iz vazduha. Neki čak mogu i pogoršati situaciju. Zato je važno da se upoznate sa osnovnim principima funkcionisanja prečišćivača.

Kako prečišćivač vazduha utiče na bakterije i viruse u vazduhu? Pa i na grip

Većina prečišćivača na tržištu garantuje da uklanja bakterije, viruse, buđ, prašinu i polen iz vazduha. Oni svakako ne mogu stoprocentno ukoniti izvor zaraze, ukoliko je recimo obolela osoba u prostoriji, ali mogu značajno i višestruko smanjiti mogućnost zaraze, jer će smanjiti količinu patogena u vazduhu.

Kvalitetan prečišćivač vazduha često će vrlo efikasno sprečiti širenje zaraze. Postoji više različitih tehnologija prečišćavanja i kombinacija filtera, a mi ćemo vam predstaviti najefikasniju.

Filter koji svaki prečišćivač vazduha mora imati jeste HEPA filter. HEPA filter spada u mehaničke filtere i ima moć da eliminiše 99,97% čestica iz vazduha prečnika 0.3 mikrona. Čak je dokazano da pošto se virusi kreću nasumično u svim pravcima, HEPA filter može da zadrži čak i čestice od 0,1 mikrona.

On uspešno zadržava i krupnije čestice kao i dlake kućnih ljubimaca, peruti, neke čestice duvanskog dima ali zapravo sve te krupnije čestice čak mogu poslužiti kao hrana bakterijama ukoliko ne postoji drugi filter koji će ih potpuno eliminisati.

Posebno opasne mogu biti endospore koje proizvode bakterije kao što je Bacillus anthracis, inače uzročnik antraksa, koje su vrlo rezistentne i mogu dugo da prežive. 

Zbog toga je jako važno da prečišćivač ili jonizator sadrži i neki vid filtera koji uništava specifično bakterije i viruse.

Antialergijski filter, jedan od šest filtera Therapy Air Ion prečišćivača, sadrži srebro koje ima dokazani antibakterijski učinak, kao i antibakterijsko sredstvo koje je izuzetno efikasno i protiv najrezistentnijih bakterija. Pored toga sadrži i ekstrakt lišća ginko bilobe koji osim što blagotvorno deluje kod astme, respiratornih oboljenja i oslabljene cirkulacije, pored standardnih alergena, takođe eliminiše viruse gripa i bakterije.

Naučnici su dokazali da ekstrakt gingko bilobe sadrži supstancu koja inhibira virus gripa, tako da ovo izdvaja zepter prečišćivač vazduha od drugih na tržištu.

Ono što takođe vrlo efikasno eliminiše bakterije i viruse iz vazduha jesu negativni joni. Oni se vezuju za najsitnije čestice u vazduhu i ispoljavaju izuzetno baktericidno dejstvo.

No, osim što ubijaju bakterije, negativni joni imaju vrlo stimulativno dejstvo na naš imunitet, pospešujući tako njegovu sposobnost da se izbori sa mikrobima. Zato uvek proverite da li prečišćivač sadrži i jonizator vazduha, jer teško da ga išta može zameniti s obzirom na njegove snažne efekte.

Therapy Air Ion na primer, sadrži vrlo snažan jonizator vazduha koji proizvodi čak 1,236,000 negativnih jona po kubnom centimetru i garantuje čist, planinski svež vazduh u svakom prostoru.

therapy_air_ion_zepter_preciscivac_vazduha_crni_beli_

Vrlo važan filter je i filter od aktivnog uglja. Iako je njegova glavna uloga da eliminiše gasovite zagađivače i isparljiva toksična jedinjenja iz vazduha, može zadržati i mikroorganizme raznih veličina.

Poseban antibakterijski filter koji uklanja uklanja bakterije veće od 1 mikrona, preostale sitne čestice prašine i polen, takođe je nezaobilazan sastavni deo kvalitetnog sistema za prečićavanje vazduha.

Therapy Air Ion efikasno uklanja:

 • PM čestice (PM 10; PM 2,5; PM 0,1)
 • Bakterije i virusi
 • Čestice čađi
 • Čestice polena (proleće, leto, jesen)
 • Ozon (O3)
 • Azot dioksid NO2
 • Sumpor dioksid SO2
 • Ugljen monoksid CO
 • Teški metali
 • Poliaromatični ugljovodonici (benzopiren)
 • Prašina i grinje
 • Delovi nameštaja
 • Ftalati (iz kućnih aparata, nameštaja…)
 • Dim cigareta
 • Isparljiva jedinjenja iz kuhinje

Grip: Da li je bitan raspored filtera u prečišćivaču vazduha u borbi protiv širenja virusa?

 

Raspored filtera je zapravo ključan za efikasnost prečišćavanja vazduha od virusa i ostalih zagađivača koji remete imunitet. Filter od aktivnog uglja recimo uvek ide poslednji, a prvi treba da bude filter koji eliminiše najkrupnije čestice iz vazduha.

Odličan primer za savršen raspored filtera je Therapy Air Ion koji se zasniva na šestostepenoj tehnologiji filtriranja, koncipiranoj tako da uklanja 99,9% svih vrsta zagađivača iz vazduha.

therapy_air_ion_zepter_preciscivac_vazduha_crni_beli

 

Kod ovog aparata prvi filter je antistatički i uklanja krupne čestice prašine, buđi, peruti, ljudske i životinjske dlake.

Potom sledi finiji antibakterijski filter koji uklanja sitnije čestice prašine, bakterije veće od jednog mikrona i polen.

Tek nakon što je vazduh prošao kroz ova dva filtera, HEPA filter može biti potpuno efikasan i upravo on sledi nakon prethodna dva.

Treba da znate da i među HEPA filterima ima razlike u kvalitetu. Therapy Air Ion koristi tip H13 HEPA filtera koji važi za najkvalitetniji HEPA filter koji se može naći na tržištu.

Nakon HEPA filtera sledi antialergijski filter, i na kraju naravno filter od aktivnog uglja. Pored toga, Therapy Air Ion sadrži i jonizator vazduha koji povećava efikasnost svih prethodnih filtera.

Zepter prečišćivač vazduha i grip – efikasna prevencija širenja zaraze

 

Nedavna istraživanja potvrdila su da postoji veza između veće stope smrtnosti od korona virusa i zagađenog vazduha. U regionima visokog zagađenja, češće dolazi do komplikacija bolesti i smrtnih ishoda. Prisustvo drugih virusa i bakterija u vazduhu dodatno slabi naš imunitet i čini nas podložnijima novom virusu.

Od korona virusa i virusa gripa ne možemo da pobegnemo, ali možemo da se zaštitimo.

therapy_air_ion_zepter_preciscivac_vazduha
therapy_air_ion_zepter_preciscivac_vazduha

U aprilu 2020. godine, prestižna nemačka laboratorija GUI Lab izdala je sertifikat kojim potvrđuje da Therapy Air iOn efikasno eliminiše najmanje čestice poput sitne prašine, bakterija, grinja i virusa (onih koji se prenose putem tzv. kapljične infekcije, SARS-CoV-2).

Sertifikat korona virus GUI lab Zepter Therapy Air Ion preciscivac vazduha corona virus
Sertifikat korona virus GUI lab Zepter Therapy Air Ion preciscivac vazduha corona virus

Dakle, Zepter kompanija ima i zvaničnu potvrdu, sertifikat, kojim su ispunjeni i svi naučni zahtevi da Therapy Air iOn eliminiše, između ostalog, i virus SARS-CoV-2, odnosno koronavirus iz vazduha.

Ispitivanje je rađeno u Nemačkoj, od strane sertifikovane inženjerske laboratorije GUI Lab, a pod nadzorom direktora laboratorije dr Andreas Vinkens VDI.

Ovakav prečišćivač vazduha koji eliminiše 99,99% virusa, bakterija, alergena i toksičnih materija neophodan je za sve zatvorene prostore i predstavlja jedinu pravu i zdravu investiciju.

Još danas se rešite zagađenog vazduha u vašem domu, kancelariji, školi, vrtiću, ugostiteljskom objeku, sportskom ili rekreativnom centru itd.

Zato ne treba da smatrate prešćivač vazduha luksuzom – to je jedan od najefikasnijih načina da se spreči širenje svih vrsta zaraza, i čak i kada epidemija prođe, masa virusa i bakterija i dalje će vrebati svake godine. Investiranjem u kvalitetan prešišćivač, investirate u svoje zdravlje, a na zdravlju ne treba štedeti. Garancija za zepter prečišćivač vazduha je 5 godina, pa može li još bolje?

KLIKNITE OVDE za više informacija o Therapy Air Ion-u

Therapy Air iOn ili Therapy Air Smart kao najefikasnije sredstvo za suzbijanje virusa u svakom zatvorenom prostoru

 

Kompanija Zepter kontinuirano radi na unapređenju postojećih i patentiranju novih SMART i HI-TECH proizvoda , kao i  na izradi najmodernijih naučnih i tehničkih rešenja u cilju očuvanja, unapređenja zdravlja.

Therapy Air, zahvaljujući naučno-istraživačkom timu Kompanije Zepter, dobio je značajnu i modernu inovaciju: “UVC air sterilisation modul” za 100% sterilizaciju vazduha. Inkorporisan u moderan dizajn uređaja za prečišćavanje vazduha, UVC emituje UV svetlost, koja sa 100% efikasnosti steriliše vazduh i eliminiše sve viruse i bakterije u prostoru u kojem živite i radite.

 

Zepter Therapy Air Smart preciscivac vazduha

 

Modernim i futurističkim SMART i HI-TECH rešenjima i inovacijama, Kompanija Zepter značajno pomera granice medicine i tehnologije, donosi revoluciju na polju patentiranja i dizajna pametnih kućnih aparata ali medicinskih uređaja, a sve u službi zdravlja čitavog čovečanstva.

Za više o novom THERAPY AIR SMART uređaju kliknite OVDE.

 

Reference:

 1. Anti-influenza virus activity of Ginko biloba leaf extracts, Haruyama T, et al. Journal Nat Med. 2013
 2. Ionizing air affects influenza virus infectivity and prevents airborne-transmission, Marie Hagbom, Johan Nordgren, Rolf Nybom, Kjell-Olof Hedlund, Hans Wigzell, Lennart Svensson, Sci Rep 2015
 3. Far-UVC light (222 nm) efficiently and safely inactivates airborne human coronaviruses, Manuela Buonanno et al., Journal Nature 2020

Оставите коментар