fbpx

Elicea lek

Šta je elicea lek?

Elicea lek se koristi za lečenje depresije. To su tablete koje se često propisuju kao antidepresivi. Elicea pripada grupi antidepresiva nazvanoj selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI). Ovi lekovi povećavaju nivo serotonina u mozgu, hormona „dobrog raspoloženja“, koji sprečava depresiju i anksioznost.

Serotonin ima važnu ulogu u regulisanju mnogih drugih funkcija u telu, kao što su san, varenje, zdravlje kostiju, zarastanje rana, sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, libido i drugo.

Elicea tablete sadrže aktivnu supstancu escitalopram, koja se koristi za lečenje velikih depresivnih poremećaja, generalizovanog anksioznog poremećaja, bipolarnog poremećaja, paničnog poremećaja sa ili bez agorafobije, opsedno-kompulzivnog poremećaja i drugih stanja.

Ponekad se elicea koristi i za lečenje poremećaja upotrebe alkohola, posttraumatskog stresnog poremećaja i predmenstrualnog dismorfog poremećaja.

Elicea se može naći na tržištu i pod drugim nazivima kao što su Lexapro, Cipralex, Escitalopram, Lata, Escital, Prames, Esram.

Kako deluju Elicea tablete?

SSRI antidepresivi, kao što je Elicea lek, deluju na nivoe serotonina u mozgu i duž centralnog nervnog sistema (CNS). Elicea tablete selektivno blokiraju preuzimanje serotonina, sprečavajući ponovnu apsorpciju dostupnog serotonina od susednih nervnih ćelija.

Iako još uvek nije poznat tačan mehanizam depresije i anksioznosti, utvrđeno je da su pacijenti koji pate od ovih stanja često sa niskim nivoom serotonina u krvi – neurotransmitera koji je odgovoran za osećaj raspoloženja i posledično, stanja depresije. Elicea lek deluje tako što sprečava ponovno apsorbovanje serotonina. Serotonin je neurotransmiter koji je najviše odgovoran za stabilizaciju raspoloženja i osećaj opšteg blagostanja. Nizak nivo serotonina povezan je sa depresivnim stanjem. Ovaj hormon može izazvati osećaj dobrog raspoloženja samo ako se oslobodi u sinaptičkom jazu ili prostoru između susednih neurona. SSRI antidepresivi, kao što su Elicea tablete, funkcionišu tako što zadržavaju molekule serotonina u ovom prostoru duži vremenski period.

Serotonin se prvenstveno proizvodi u digestivnom traktu, odnosno crevima, a potom se širi duž centralnog nervnog sistema. Normalno inhibira ekscitabilnost nervnih ćelija. Kada osoba doživi stres, serotonin se oslobađa kako bi smirio i smanjio ekscitabilnost nervnih ćelija stresa, čime se čini protok informacija do i iz mozga organizovanijim i regulisanim, što smanjuje anksioznost. Kada nema dovoljno serotonina, strah, anksioznost i depresija se pojačavaju.

Koliko dugo treba piti eliceu?

Pacijenti često postavljaju pitanje o trajanju terapije elicea lekom. Postoji li vremenski period u kojem će elicea lek imati povoljan uticaj na simptome depresije?

Prvi efekti i poboljšanja mogu se osetiti nakon dve ili više nedelja. Samostalno povećavanje doza elicea leka da bi se postigli željeni efekti bez konsultacije sa lekarom nikako nije preporučljivo. Elicea lek treba piti onoliko dugo koliko je propisano ili preporučeno od strane lekara.

Ukoliko se terapija prerano prekine, simptomi depresije i anksioznosti mogu se vratiti. Generalno, elicea lek treba piti najmanje šest meseci kako bi se sprečio povratak ovih simptoma. Nakon toga, potrebno je razgovarati sa lekarom o nastavku ili prekidu terapije.

Elicea lek – Rešenje za depresiju ili ne?

Osobe koje pate od depresije često se pitaju da li će Elicea lek biti rešenje za njihov problem. Međutim, ova tableta nije čudotvorni lek koji će zauvek izlečiti depresiju. Depresija je složeno stanje koje može biti uzrokovano širokim spektrom faktora, uključujući faktore iz okoline, psiho-socijalne faktore, genetiku, društvene i dijetetske faktore. Uprkos tome, Elicea tablete mogu pomoći u ublažavanju simptoma depresije i drugih povezanih simptoma, ali samo na kraći period.

Zbog toga se ne sme koristiti kao samostalni tretman, već kao deo terapije koja se sprovodi uz stručnu psihološku i psihoterapijsku pomoć. Uzimanje Elicea leka na način prepisan lekarskim uputstvom može pomoći pacijentu da shvati uzroke njihove depresije i da se suoči sa situacijama koje su do nje dovele. Upravo zato je važno ne povećavati doze Elicea leka bez konsultacija sa lekarom, jer to može dovesti do neželjenih efekata i pogoršanja simptoma.

Koje su elicea posledice?

Elicea lek 1

Kao i sa svim drugim lekovima, elicea lek može imati neke neželjene efekte. Pre nego što detaljno razmotrimo posledice elicea, važno je napomenuti nekoliko važnih stvari.

Kao i sa drugim antidepresivima, elicea lek dolazi sa upozorenjem da postoji povećan rizik od samoubistva ili samoubilačkih misli. Ove misli su izraženije kod mlađih odraslih osoba ispod 24 godine. Ove misli se posebno mogu pojaviti na početku terapije eliceom ili nakon promene doze, s obzirom na to da je potrebno određeno vreme da bi se osetio efekat ovog leka (nekada je potrebno 14 dana ili duže).

Elicea lek se često povezuje sa povećanjem telesne težine, zbog toga što može izazvati povećan apetit i veliko zadržavanje tečnosti. Tokom početnog perioda terapije (prvih nekoliko nedelja), moguće je da se pojave nemir, nemogućnost ili nesposobnost da se miruje.

S obzirom na to, posledice elicee mogu biti negativne posledice izazvane redovnom upotrebom ovog leka, kao i neželjene posledice koje se javljaju usled zloupotrebe ovog leka.

1) Elicea posledice i neželjena dejstva pri redovnoj upotrebi ovog leka

Neke od čestih neželjenih dejstava elicea leka su:
S druge strane, neka od povremenih i retkih neželjenih dejstava ovog leka mogu biti:

2) Elicea posledice pri zloupotrebi ovog leka

Zloupotreba elicea leka samo povećava rizik i opasnost da osoba iskusi navedene negativne elicea posledice. Dakle, zloupotreba ovog antidepresiva izaziva brojna navedena neželjena dejstva, a rizik od njihovog nastanka je samo veći.

Visoke doze elicea leka mogu izazvati predoziranje, što može uzrokovati simptome poput uznemirenosti, tahikardije, drhtanja i slično. Isto tako, zloupotreba elicea tableta može izazvati seksualnu disfunkciju i smanjeni libido. Osim toga, zloupotreba ovog medikamenta može pogoršati simptome depresije i anksioznosti i izvazvati suicidalne misli. Posledično, može doći do nesanice, umora, mučnine i opšte psiho-fizičke nelagodnosti.

Dešava se i to da zloupotreba i povećana doza elicea leka može izazvati stanje koje može biti opasno po život – serotononski sindrom. Ovo je stanje uzrokovano prevelikom dozom serotonina u organizmu. Serotoninski sindrom, izazvan zloupotrebom ovog medikamenta, može izazvati sledeće elicea posledice:

Alchajmerova i Parkinsonova bolest se dovode u direktnu vezu sa aerozagađenjem