fbpx

Skid boja iskustva

Skid boja iskustva: Lako uklanjanje stare boje bez muke?

Skidanje stare boje sa površina može biti veoma zahtevan proces koji zahteva puno strpljenja i vremena, posebno kada je reč o staroj i tvrdokornoj farbi. Dok je boju moguće ukloniti pomoću čelične četke, fenova ili drugih metoda, često se ističe da je hemijsko uklanjanje boje najefikasnije, a među hemijskim rešenjima izdvaja se Skid boja, koja je postala gotovo univerzalni naziv za sva sredstva ove vrste.

Skid boja iskustva

Korisnici foruma tvrde da je Skid boja hemijsko rešenje koje se danas može pronaći u svim prodavnicama boja, dostupno po pristupačnim cenama. Posebno se ističe kao veoma snažno sredstvo koje se nanosi na prethodni sloj boje i ostavlja da deluje 3-5 minuta. Upozorava se da su hemikalije u ovom proizvodu veoma jake i da mogu izazvati ozbiljne opekotine ukoliko dođu u dodir sa kožom ili očima, pa se preporučuje korišćenje rukavica i zaštitnih naočara prilikom upotrebe. Takođe, naglašava se i intenzivan miris koji ove hemikalije ispuštaju, te se preporučuje izbegavanje korišćenja Skid boje u malim prostorijama ili prostorima sa lošom ventilacijom.

Prema iskustvima korisnika, upotreba Skid boje je veoma jednostavna. Boja je u gelu i lako se nanosi četkom ili valjkom na željenu površinu, a zatim se ostavlja da deluje. Postupak traje samo nekoliko minuta, a neki forumaši preporučuju prekrivanje farbe folijom kako bi postigla bolje rezultate. Nakon određenog vremena, Skid boja reaguje sa bojom, koja nabubri i postaje lako uklonjiva. Važno je napomenuti da treba voditi računa o temperaturi, jer postoji ograničenje da se Skid boja ne preporučuje na temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa, jer postaje previše tečna.

Ukoliko je stara boja postala gelasta i dobro nabubrila, špahtla i malo upornosti su dovoljni za uklanjanje. Ipak, ukoliko postoje višestruki slojevi boje, potrebno je više nanosa kako bi se svaki adekvatno uklonio. Korisnici naglašavaju da se stara boja obično lako uklanja špahtlom, dok je Skid boja najefikasnija kada se koristi čelična četka, ali treba biti oprezan da ne ošteti površinu, posebno drvo. Brusilice sa posebnim nastavcima olakšavaju proces, ali opet zahtevaju oprez kako ne bi oštetile površinu.

 

Saveti za korišćenje skid boje:

 • Pažljivo pročitajte upute proizvođača pre korišćenja skid boje.
 • Nosite zaštitnu odeću, rukavice i naočare.
 • Radite u dobro provetrenom prostoru.
 • Nanesite skid boju na deblji sloj i ostavite da deluje prema uputama.
 • Koristite špahtlu ili metalnu četku za uklanjanje omekšane boje.
 • Očistite površinu vodom i sapunom.

Skid boja je prema mnogima veoma funkcionalno i jednostavno sredstvo za uklanjanje boje, ali zbog jakih hemikalija ne preporučuje se u svim situacijama. Posebno se upozorava na toksičnost u zatvorenim prostorijama i osetljivost na delikatnim površinama koje mogu biti oštećene agresivnim pristupom. Kao alternativa, korisnici preporučuju upotrebu fena za uklanjanje boje, koji koristi toplotu da bukvalno oljušti boju sa površine. Ipak, ova opcija nije uvek dostupna hobistima, a kućni feni nisu uvek idealno rešenje. U krajnjoj liniji, za one bez mnogo izbora, ostaje brusni papir i puno truda, ali Skid boja je znatno olakšala proces uklanjanja stare boje za mnoge korisnike.

SKID BOJA – PREDNOSTI:

 • Brzo i efikasno: Skid boja može ukloniti staru boju u samo nekoliko minuta, dok tradicionalne metode mogu trajati satima.
 • Jednostavno korišćenje: Skid boja se lako nanosi četkom ili valjkom, a zatim se ostavlja da deluje.
 • Manje truda: Ne morate strugati ili brusiti staru boju, što štedi vreme i energiju.
 • Zaštita podloge: Skid boja je obično manje agresivna od tradicionalnih metoda i manje je verovatno da će oštetiti podlogu.
 • Povoljna cena i dostupnost u prodavnicama boja

SKID BOJA – NEDOSTACI:

 • Hemikalije: Skid boja sadrži jake hemikalije koje mogu biti štetne za zdravlje (kožu, disajne puteve) i okolinu.
 • Miris: Skid boja može imati jak i neugodan miris.
 • Nije efikasna za sve tipove boja: Skid boja možda neće biti efikasna za sve tipove boje, kao što su epoksidne boje ili lateks boje.