fbpx

Pejsmejker iskustva

Pejsmejker iskustva – Sve o Veštačkim Srčanim Pejsmejkerima

Pejsmejker je medicinski uređaj koji se koristi za regulisanje srčanog ritma.

Pejsmejker

Pejsmejker iskustva 2

Pejsmejker, ili elektrostimulator srca, je medicinska proteza koja se sve više koristi kako bi se poboljšalo srčano zdravlje pacijenata. Ovaj uređaj isporučuje elektro impulse srčanom mišiću i pomaže u održavanju pravilnog srčanog ritma. U našem tekstu, istražićemo različite vrste pejsmejkera, kako se ugrađuju, i šta pacijenti mogu očekivati nakon operacije.

Funkcija pejsmejkera: Pejsmejker je mali uređaj koji se ugrađuje ispod kože na grudnom košu kako bi pomogao u održavanju pravilnog i kontrolisanog rada srca. On šalje električne impulse koji stimulišu srčani mišić i regulišu srčani ritam.

Pejsmejkeri su neophodni za korekciju različitih srčanih problema. Postoje modeli koji se koriste za usporavanje srčanog ritma, zaustavljanje „malignih aritmija“ i za poboljšanje srčane slabosti. Antibradikardni pejsmejkeri se često koriste kod pacijenata koji pate od vrtoglavice, nesvestice i zamora uzrokovanog sporim ritmom srca. Kardioverterdefibrilatori (ICD) su specijalni pejsmejkeri koji su dizajnirani da prekinu i spreče ozbiljne srčane aritmije. Ovi uređaji mogu spasiti živote pacijenata tako što prekidaju nepravilan srčani ritam.

Reinhronizacioni pejsmejkeri su posebno dizajnirani za poboljšanje srčane slabosti. Oni se ugrađuju kod pacijenata sa oslabljenim srcem i asinhronom stimulacijom leve i desne komore. Ovaj asinhroni ritam oslabljuje srce, ali ugradnjom ovog uređaja, obe komore se stimulišu sinhrono, što može dovesti do oporavka srčane slabosti kod većine pacijenata.

Ugradnja pejsmejkera: Pejsmejkeri se obično ugrađuju kada postoji problem s usporenim srčanim ritmom, gubitkom svesti ili drugim srčanim poremećajima. Odluka o ugradnji pejsmejkera obično zavisi od dijagnoze i procene lekara

Pejsmejker iskustva 3

 

Operacija ugradnje pejsmejkera se obavlja pod lokalnom anestezijom i uključuje postavljanje uređaja ispod kože. Većina pejsmejkera se ugrađuje s leve strane, ispod leve ključne kosti. Elektrode se vode kroz vene do srca, a zatim se pričvršćuju za srčani mišić. U većini slučajeva, pacijenti se mogu vratiti kući sledećeg dana.

Komplikacije nakon ugradnje pejsmejkera su retke i obično se uspešno rešavaju. Hematom (modrica) oko operativne rane je najčešća komplikacija i obično se spontano povlači. Infekcije zahtevaju bolnički tretman, a manifestuju se crvenilom oko operativne rane i povišenom temperaturom. Srećom, blaže infekcije se obično mogu lečiti antibioticima.

Pejsmejker iskustva

Pacijenti koji imaju pejsmejker obično primećuju značajno poboljšanje kvaliteta života i osećaju se sigurnije. Većina njih može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, uključujući i fizikalnu terapiju. Međutim, postoje određena ograničenja i preporuke koje pacijenti trebaju da uzmu u obzir, posebno kada je reč o primeni magnetne rezonance.

Iskustva pacijenata: Iskustva pacijenata variraju, ali uopšteno govoreći, većina pacijenata je zadovoljna učinkom pejsmejkera. Međutim, mogu postojati neželjeni efekti ili prilagođavanje na uređaj, što varira od osobe do osobe

U zaključku, pejsmejkeri su nezamenljivi uređaji koji znatno poboljšavaju život pacijenata sa srčanim problemima. Iako može biti nešto nelagodnosti nakon operacije, većina pacijenata brzo se prilagodi ovim uređajima. Redovne kardiološke kontrole su neophodne kako bi se pratilo zdravstveno stanje pacijenata i osiguralo da pejsmejker funkcioniše ispravno.

PEJSMEJKER PREDNOSTI:

  • Stabilizuje srčani ritam
  • Produžava život pacijenta

PEJSMEJKER NEDOSTACI:

  • Moguća nelagodnost nakon ugradnje
  • Privremena pospanost i malaksalost nakon operacije