fbpx

Inverter klime iskustva

Inverter klime iskustva korisnika

Inverter klime

Klima uređaji su nekada smatrani luksuzom u domovima, ali su savremene tehnološke inovacije omogućile čak i najpristupačnijim uređajima da ponude brojne funkcije. Među ovim inovacijama, inverter klime su se istakle kao revolucionarna tehnologija u proizvodnji klima uređaja. Korisnici često postavljaju pitanja o performansama i efikasnosti invertera, razmatrajući da li je njihova nešto viša cena zaista opravdana kvalitetom.

Inverter klime iskustva

Učesnici diskusija objašnjavaju da, za razliku od klasičnih klima uređaja, inverteri koriste motore koji neprestano rade, ali se prilagođavaju promenljivoj brzini. Kada je potrebno brzo zagrevanje ili hlađenje vazduha, motor radi na maksimalnoj brzini. Kada se postigne željena temperatura, brzina motora se smanjuje, ali se uređaj ne isključuje potpuno, već održava postavljenu temperaturu. Nasuprot tome, klasični on/off motori se aktiviraju kada termostat registruje pad temperature, radeći maksimalnom brzinom dok ne postignu željenu temperaturu, a zatim se isključuju.

Korisnici ističu da ovakav sistem kod invertera značajno poboljšava energetsku efikasnost, čineći sam inverter manje potrošačem električne energije. Napredniji inverteri koriste motore koji rade na izuzetno niskoj frekvenciji od 1 Hz, što znači da doslovno nikada ne prestaju sa radom, čime se svrstavaju u najvišu A+++ energetsku klasu. Generalno, naglašava se da su gotovo svi inverteri klasifikovani u znatno višu energetsku klasu u odnosu na standardne on/off klime.

Osim značajne uštede energije, forumaši objašnjavaju da inverter klime omogućavaju grejanje čak i pri ekstremno niskim spoljašnjim temperaturama. Jeftiniji modeli invertera imaju radni opseg od -15°C do 43°C, dok skuplji modeli mogu funkcionisati pri temperaturama od -30°C do 54°C. U poređenju, standardne on/off klime često nisu efikasne pri spoljašnjim temperaturama nižim od -7°C. Čini se da ove karakteristike omogućavaju vlasnicima manjih stanova da koriste klimu kao glavni izvor grejanja tokom zimskih meseci.

Zbog neprekidnog rada motora kod inverter klima, opšte je mišljenje da su one tiše u poređenju sa standardnim uređajima. Takođe, većina korisnika potvrđuje da inverteri ravnomernije hlade i greju prostorije, održavajući željenu temperaturu. Sa druge strane, vlasnici ističu da standardne klime mogu brže postići željenu temperaturu, ali im održavanje te temperature nije jača strana, te su bolje za one koji ih povremeno uključuju.

Iako inverter klime nude niz prednosti, široko rasprostranjeno mišljenje je da su one skuplje od standardnih klime. Većina potrošača odustaje od invertera zbog malo više cene, ali učesnici diskusija naglašavaju da to ne treba smatrati preprekom. Budući da su znatno energetski efikasniji, vlasnici ističu da se dugoročno isplate kroz uštedu struje. Takođe, s obzirom na sve prisutnije napredne funkcije, inverteri su sve dostupniji i često se mogu pronaći po cenama sličnim klasičnim on/off uređajima. Međutim, treba imati na umu da su popravke invertera često skuplje.

INVERTER KLIME – PREDNOSTI:

  • Štede energiju
  • Energetski efikasne
  • Greju i pri niskim temperaturama
  • Ravnomerno greju prostorije
  • Nema velikih temperaturnih oscilacija
  • Dugoročno isplative

INVERTER KLIME – NEDOSTACI:

  • Nešto viša cena
  • Skuplje popravke