fbpx

Fibrolan mast

Fibrolan mast – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Fibrolan mast sadrži enzime fibrinolizin i dezoksiribonukleazu dobijene iz goveđe plazme i pankreasa. Interakcijom ove dve supstance dolazi do blagog čišćenja rane, što doprinosi procesu zaceljivanja.

Ova mast je efikasna u tretiranju upaljenih ili sporo zarastajućih rana, opekotina, čireva, apscesa, fistula, ulcerativnih lezija, površinskih hematoma, itd.

U ginekologiji se fibrolan mast može primeniti kod cervikalnih i vaginalnih upala, kao i nakon operacija u tom području. Nanosi se direktno unošenjem u vaginu.

Fibrolan mast – Šta treba uzeti u obzir pre upotrebe?

Ukoliko postoji preosetljivost na sastojke masti, fibrolan mast se ne sme koristiti.

Trudnice ili žene koje planiraju trudnoću trebalo bi da koriste fibrolan mast tek nakon konsultacije sa svojim lekarom.

Kako se koristi fibrolan mast?

Uvek koristite fibrolan mast prema uputstvima lekara. Pošto se slučajevi za koje se primenjuje mogu razlikovati u ozbiljnosti, a doziranje može varirati, pridržavajte se opštih smernica koje slede.

Primena na površinskim delovima tela

Nanesite fibrolan mast na celu površinu rane, po mogućstvu koristeći špatulicu. Zatim prekrijte ranu sterilnom kompresom.

Ako lekar ne preporuči drugačije, ponovite postupak svakih šest do osam sati kako biste postigli optimalne rezultate. Nastavite tretman dok nije očigledno da rana zarasta.

Upotreba u vagini (za blage do umerene upale)

Ako nije drugačije naznačeno, stavite oko 2 g fibrolan masti duboko u vaginu svake noći pre spavanja. Preporučljivo je zatim koristiti tampone ili vatu.

Fibrolan mast – Koje su moguće nuspojave?

U navedenim dozama i preporučenim upotrebama, nisu zabeležene ozbiljne nuspojave.

U retkim slučajevima može se javiti lokalno povećanje protoka krvi. Moguće su alergijske reakcije na goveđe enzime.

Kako čuvati fibrolan mast?

Čuvajte ovu mast van domašaja dece. Nemojte je skladištiti na temperaturi iznad 25 stepeni. Ne koristite lek nakon isteka roka naznačenog na pakovanju (na tubi ili kartonskoj kutiji).

Mast se ne sme odlagati u kućni otpad ili kanalizaciju.

  • Dodatne informacije

Šta sadrži fibrolan mast?

Aktivne supstance fibrolan masti su fibrinolizin 100 IJ, dezoksiribonukleaza 66.600 IJ – na 100 g masti.

Dodatni sastojak je hidrofobni bazni gel (Paraffinum liquidum 95%, Polyethilen 5%).

Fibrolan mast i sadržaj pakovanja

Jedna tuba sadrži 50 g masti. Mast je neprozirna, bezbojna do žućkasta.

Proizvođač je Pfizer Luxembourg.

Fibrolan mast je preparat koji kombinuje dva enzima, fibrinolizin i dezoksiribonukleazu. Ova mast efikasno razlaže mrtvo tkivo i gnojne izlučevine iz rane, što ubrzava proces čišćenja.

Važan uslov za uspešno lečenje je da rana bude čista, bez formirane kraste.

Kod odraslih, fibrolan se primenjuje u sledećim situacijama:

  • Enzimsko čišćenje rana koje slabo zarastaju i su inficirane ili su podložne infekciji, uključujući čireve, gnojne rane, opekotine, zaceljene ojede, apscese, i urasle dlake sa upalom folikula i okolnog tkiva.
  • Hirurške rane koje sporo zarastaju.
  • Ginekološka hirurgija, naročito nakon operacija grlića materice, za tretmane površinskih oštećenja sluzokože grlića materice, vaginalnih upala (nespecifičnih ili vaginitisa), kao i za zapaljenje grlića materice.

Pre upotrebe fibrolan masti, trebate obratiti pažnju na sledeće:

  • Ne koristite fibrolan mast ukoliko ste alergični na aktivne supstance (fibrinolizin i dezoksiribonukleazu) ili bilo koji drugi sastojak masti.
  • Alergičnost na goveđe proteine takođe može uzrokovati alergijske reakcije na fibrolan mast.
  • Ako koristite kondome, imajte na umu da parafinsko ulje u fibrolan masti može smanjiti rastegljivost lateksa, pa time i efikasnost kondoma.
  • Konsultujte se sa lekarom ukoliko koristite druge lekove na recept ili bez recepta.

Što se tiče trudnoće i dojenja, pre upotrebe fibrolan masti, preporučuje se konsultacija sa lekarom ili farmaceutom. Na osnovu dostupnih podataka, fibrolan mast može biti bezbedan za trudnice i dojilje.

Fibrolan mast i primena

Uvek primenjujte fibrolan tačno onako kako vam je preporučio lekar. Ukoliko niste sigurni, konsultujte svog lekara ili farmaceuta. Pratite uputstva sa štampanog dela koji dolazi uz lek, osim ako vam lekar nije preporučio drugačije.

Primena na površini

Pre nego što počnete nanositi mast, pripremite sve potrebno za negu rane i vodite računa o potpunoj čistoći prilikom menjanja zavoja. Nanesite fibrolan mast tankim slojem pomoću špatulice, ravnomerno po celoj površini do ivica rane. Ne dodirujte ranu rukama. Prekrijte površinu rane sterilnom gazom i povežite je zavojem, prema uputstvima lekara.

Mast nanosite svakog dana, na svakih 6 do 8 sati. Upotrebljavajte mast dok se rana potpuno ne očisti, odnosno dok ne bude jasno da je zacelila. Ukoliko niste sigurni, konsultujte se sa lekarom.

Upotreba fibrolan masti kod Ulcus cruris

Ulcus cruris predstavlja ulceraciju na donjem delu potkolenice, na koži, najčešće kao posledicu hronične venske insuficijencije, i javlja se uglavnom kod starijih osoba.

Većina ulceracija proizilazi iz problema sa cirkulacijom i mogu biti arterijske, neuropatske ili venske.

Čir na potkolenici ili ulceracija na potkolenici je inficirana bakterijama i gljivicama, i zarasta veoma sporo. Ključni uslov za lečenje je čista rana (bez krastice). Fibrolan mast može ostvariti optimalan efekat samo uz pravilnu upotrebu, stoga je važno pažljivo pratiti uputstva.

Proverite potpunu čistoću prilikom promene zavoja i pripreme rane za negu, pre nego što počnete. Nanesite fibrolan mast uz pomoć špatulice, ravnomerno po celoj površini sve do ivica rane. Rukama ne dodirujte ranu. Prekrijte ranu sterilnom gazom, a zatim je fiksirajte zavojem. Zatim koristite kompresijski zavoj. Mast primenjujte svakodnevno, na svakih 6 do 8 sati.

Vaginalna upotreba

Približno 2 g (11 cm) masti fibrolan nanesite duboko u vaginu svake večeri. Najlakši način je naneti mast na vrh tampona i postaviti tampon duboko u vaginu. Ovaj postupak ponavljajte svake noći. Koristite lek sve dok ne potrošite celu tubu.

Ukoliko nanesete više masti nego što je potrebno, može doći do alergijske reakcije (crvenilo, svrab, upala kože). U tom slučaju prestanite sa upotrebom masti i konsultujte se sa lekarom.

Ukoliko zaboravite koristiti fibrolan mast, nastavite sa upotrebom čim se setite, ali nemojte koristiti duplu dozu da nadoknadite propušteno.

Ne prekidajte upotrebu fibrolan masti bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Zašto je čišćenje rane važno?

Tokom perioda oporavka pacijenta, redovno čišćenje rane je od suštinskog značaja, jer se na taj način eliminiše mrtvo (nekrotično) tkivo, kao i svi izlučevi koje rana stvara.

Ako se rana ne čisti redovito, može doći do nakupljanja mrtvog tkiva, što sprečava dotok krvi do rane. Na taj način, ranica postaje podložna infekcijama i mogućim komplikacijama.