fbpx

Enbecin Mast

Enbecin Mast: Delotvoran tretman za bakterijske infekcije kože, oka i uha

Enbecin Mast Sastav i Karakteristike

Enbecin mast, proizvod farmaceutske kompanije Galenika, predstavlja efikasan medicinski preparat za tretiranje kože i sluzokože uha i oka. Ova homogena mast, dostupna u sterilnoj aluminijuskoj tubi od 5 grama, aktivno se bori protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih patogenih bakterija.

Enbecin mast za oči

Ključne Supstance

Sastav Enbecin masti čini kombinacija dva značajna antibiotika: 500 i. J. Bacitracina i 3,3 miligrama neomicina u obliku neomicin-sulfata. Pored toga, prisutan je i beli meki parafin kao pomoćna supstanca.

Enbecin mast – Upotreba

Enbecin mast se koristi za prevenciju i lečenje bakterijskih infekcija kože i sluzokože oka i spoljašnjeg uha. Evo u kojim tačno slučajevima:

Bakterijske infekcije oka:

  • Akutni bakterijski konjuktivitis
  • Keratokonjuktivitis
  • Blefarokonjuktivitis
  • Hordeolum
  • Dakriocistitis

Bakterijske infekcije kože:

  • Epidermalna piodermija (impetigo)
  • Epidermodermalna piodermija (folikulitis)
  • Sekundarne bakterijske infekcije prateći različite dermatoze

Bakterijske infekcije spoljašnjeg uha:

U slučaju infekcija spoljašnjeg uha, Enbecin mast se koristi kao pomoćno sredstvo uz jače antibiotike prema preporuci otorinolaringologa.

Doziranje i Mere Predostrožnosti

Doziranje se prilagođava faktorima kao što su regija infekcije i starost pacijenta. Deci mlađoj od 2 godine se ne preporučuje, dok se starijoj deci i odraslima preporučuje jednom do tri puta dnevno. Posebne mere predostrožnosti uključuju izbegavanje aplikacije na većim površinama i ograničavanje upotrebe na 7 do 10 dana uz lekarski nadzor.

Enbecin Mast – Neželjena Dejstva i Predoziranje

Kao i svaki farmaceutski proizvod, Enbecin mast može izazvati određene neželjene efekte, uključujući poremećaj funkcije bubrega, crvenilo kože, svrab oka, i smanjen sluh. Prilikom aplikacije, važno je voditi računa o tankom sloju masti kako bi se izbeglo predoziranje.

Rok Upotrebe i Iskustva Korisnika

Enbecin mast se čuva do tri godine nakon plasiranja na tržište. Iskustva korisnika ukazuju na pozitivne rezultate u suzbijanju bakterijskih infekcija, sa poboljšanjem vidljivim postepeno nakon 7 dana upotrebe.

Enbecin Mast Cena i Zaključak

Enbecin mast je dostupna u apotekama širom Srbije po ceni između 150 i 200 dinara. Važno je napomenuti da se pre upotrebe obratite lekaru kako biste dobili odgovarajuće upute i izbegli potencijalne komplikacije.